Mantelzorger raakt geduld soms kwijt

Jacob Lohof is mantelzorger voor zijn vrouw Marjo die een ernstige hartaandoening heeft.Beeld Reyer Boxem

Mantelzorgers moeten hun werk nogal eens onderbreken of onverwacht een vrije dag opnemen. Niet iedere werkgever staat dat toe. Bijna een kwart van de werkenden die veel voor een naaste zorgen, moet minstens één keer per maand voortijdig naar huis. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Sociaal- en Cultureel Planbureau.

Een partner met dementie bijvoorbeeld of een kind met autisme vraagt dan acuut om aandacht en er is niemand anders beschikbaar. Een op de zeven mensen uit deze groep - 3 procent van de veelzorgers - zegt het werk dagelijks te moeten onderbreken.

Wie een partner verzorgt of iemand met dementie, maakt de grootste kans dat er vaak wordt gebeld. Hoe lang de pauze van het werk is, heeft het planbureau niet nagevraagd. Driekwart van de regelmatige zorgers redt het zonder onderbrekingen op het werk. "Minder werken is voor de meeste zorgers pas de laatste oplossing: men probeert zo veel mogelijk het anders te regelen", zegt SCP-onderzoekster Mirjam de Klerk.

Vrije dag aanvragen
Onder regelmatige zorgers met een baan verstaat het SCP de mensen die aangeven dat ze ook op een werkdag nog voor een bekende moeten zorgen. Dat komt neer op veertig procent van werkende mantelzorgers. Een iets kleinere groep doet af en toe een mantelzorgtaak op een werkdag. Het maakt weinig uit hoeveel men werkt: ook mensen die minstens 32 uur per week werken moeten regelmatig zorgen na hun werkdag.

Het familielid of de ander voor wie men zorgt kan ineens acuut zorg behoeven, zodat de mantelzorger snel een vrije dag moet aanvragen. Bijna de helft van de ondervraagden ziet dat als onmogelijk. Werkgevers reageren afwijzend. Vier op de tien zegt geen enkele invloed te kunnen uitoefenen op de eigen werktijden.

Beeld Trouw

Afwisseling
Het is voor het eerst dat het SCP zo specifiek vraagt naar werktijden en mantelzorg. Uit het onderzoek is niet af te leiden of de combinatie vroeger makkelijker was, of juist moeilijker. "Werken is overigens niet alleen een probleem", memoreert De Klerk, "veel mantelzorgers zien het als een welkome afwisseling." Een op de drie mantelzorgers zegt ooit het geduld te hebben verloren met degene voor wie men zorgt. Een kleine groep heeft ooit wel eens geschreeuwd of iemand ruw behandeld.

Vorig jaar gaven vier miljoen Nederlanders - een op de drie volwassenen - mantelzorg. Dat varieert van iemand een keer gezelschap bieden tot structurele zorg. Zeshonderdduizend mensen vallen in de laatste, zwaarste categorie. Zij geven minstens drie maanden wekelijks minstens acht uur zorg, bovenop wat ze normaal al doen voor bijvoorbeeld partner of buurvrouw.

Vandaag in Trouw een interview met Jacob Lohof (48), mantelzorger voor zijn vrouw Marjo die een ernstige hartaandoening heeft: 'Veel onbegrip en je staat er alleen voor'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden