Mantelzorger in financiële problemen

Zorgen voor naaste betekent hap uit inkomen

Mantelzorgers kunnen er in inkomen flink op achteruit gaan als ze door de zorg voor hun naaste minder kunnen werken. Dat blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakte in opdracht van Mezzo, de vereniging van mantelzorg en vrijwilligerszorg.

"Mensen met een modaal inkomen kunnen er per maand meer dan 1100 euro op achteruitgaan als ze mantelzorg gaan verlenen", zegt een woordvoerster van Mezzo. "Dan moet je denken aan een moeder die twee dagen per week minder gaat werken om voor een hulpbehoevende vader te zorgen. Dat betekent inkomensverlies, maar bijvoorbeeld ook extra reiskosten en het wegvallen van kinderopvangtoeslag."

In dergelijke situaties, waarbij mantelzorgers klem zitten tussen baan, gezin en zorg voor ouders, zijn volgens Mezzo de financiële consequenties het grootst. Mensen zullen dit bovendien steeds langer moeten volhouden omdat de toegang tot het verpleeghuis wordt beperkt.

Mezzo heeft de berekeningen laten uitvoeren omdat de organisatie van mantelzorgers vaak vragen krijgt over financiën. Met het rapport wil de organisatie naar de gemeenten stappen om hen meer duidelijkheid te geven over de gevolgen van de nieuwe overheidsmaatregelen voor zorgbehoevenden en mantelzorgers. De gemeenten zijn vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Volgens Mezzo moeten zij daarmee beginnen voordat mantelzorgers het water tot de lippen staat.

Uit een enquête van PGGM&Co, de ledenvereniging van de pensioenuitvoerder, blijkt dat de belasting van mantelzorgers dit jaar flink is toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Mantelzorgers staan er vaker alleen voor en maken zich zorgen over de toekomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden