Mans had moeten weten van Fireworks

De provincie Overijssel heeft de Enschedese burgemeester Mans tot twee keer toe gewaarschuwd voor vuurwerkopslagplaats S.E. Fireworks. De burgemeester zegt echter dat hij niet wist van de vuurwerkopslag.

Op een persconferentie in april vorig jaar presenteerde commissaris van de koningin Hendrikx de eerste inventarisatie van risico-objecten in de provincie Overijssel. Op de lijst van bijna vierhonderd bedrijven met veiligheidsrisico's prijkte ook vuurwerkopslag S.E. Fireworks. In totaal werden er 34 Enschedese bedrijven aangewezen als risico-object: de helft LPG-stations, de andere helft overige bedrijven waaronder ook het andere Enschedese vuurwerkbedrijf Haarman Vuurwerk.

De provincie stuurde de lijst, tezamen met veiligheidsaanbevelingen, naar alle colleges van b. en w. van de gemeenten in Overijssel. Een iets minder dikke versie van dit rapport 'Externe veiligheidsrisico's in Overijssel -Stationaire Objecten' ging tegelijkertijd naar de regionale brandweercommandanten, de korpschefs van politie, en de portefeuillehouders rampenbestrijding. Mans heeft het rapport dus als burgemeester en als portefeuillehouder rampenbestrijding ontvangen. Toch zei Mans kort na de ramp dat hij niet op de hoogte was.

Ook brouwerij Grolsch, zwaar beschadigd door de explosie, blijkt niet op de hoogte te zijn geweest van de vuurwerkopslag. Onlangs werd in de brouwerij nog een grootscheepse rampoefening gehouden. S.E. Fireworks kwam in het rampscenario niet voor. Volgens woordvoerder Dubbeldam zou het voor het eigen calamiteitenplan weinig verschil hebben gemaakt. Grolsch wil in dit stadium niet ingaan op de vraag of de gemeente nalatig is geweest.

De Enschedese brandweercommandant A. Groos wist wél van het bestaan van S.E. Fireworks, dankzij het rapport van de provincie dat ook aan Mans was toegestuurd. In dat rapport kregen alle brandweerkorpsen het advies om een aanvalsplan op te zetten voor vuurwerkopslagen. De Enschedese brandweer liet dat echter na. Een kwestie van 'prioriteiten' aldus Groos vorige week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden