Mannetjes, macht en geld in Elburg

ELBURG - Trainers uit het betaalde voetbal die uit eigen ervaring kunnen putten, zeggen dat de hoofdklasse zaterdagvoetbal, op de eredivisie na, de leukste competitie van het land heeft. Maar in Elburg maakt de plaatselijke Sportclub er af en toe een parodie van op FC De Kampioenen uit de gelijknamige Vlaamse TV-serie. De verrassende, ruime zege op Urk (5-2) wekt alleen maar de indruk dat het allemaal weer goed gaat.

Want allemaal is in dit verband veel te veel gezegd. Dat woord roept het beeld op van een happy end na veel onderling gekrakeel. Maar wat dat betreft doen de Elburgers er goed aan zich vooral te spiegelen aan de goede ontwikkelingen binnen de lijnen van het speelveld, want wat zich daar buiten afspeelt, blijft ver verwijderd van de simpele schoonheid van een voetbalwedstrijd. Buiten het veld gaat het om mannetjes, macht en geld. En dat is een verhaal zonder eind. De belangen van bestuurders, sponsors, spelers en trainers lopen slechts gedeeltelijk parallel en in dat wankele evenwicht zijn al koppen gerold. Want dat zou in het belang van de club zijn. Het eerste slachtoffer was Fred Leusink, die zich in een plaatselijk blad wat al te kritisch uitliet over het interne gebeuren. Maar zijn uitsluiting was van korte duur. Uiteindelijk bleek zijn betekenis als ervaren voetballer zwaarder te zijn dan het gewicht van zijn woorden. De grote pechvogel in deze soap lijkt de eind januari ontslagen trainer Lucas Voorn. Van de spelers mocht hij blijven. Maar achter de schermen werd zijn vertrek geregeld. Twee overwinningen later is er de schijn dat het om een te rechtvaardigen besluit ging. De Elburger Sportclub heeft immers weer alle kans om te overleven in de strijd tegen degradatie.

Ja, leven genoeg. Maar verheffend, nee. Tegen Urk was het spel bij vlagen zo zwak, dat een grote nederlaag lange tijd meer voor de hand lag dan de ruime winst die er uiteindelijk uitrolde. En op de tribune maakte het gedrag van Teun Hoogendoorn duidelijk dat er weliswaar een trainer is geofferd, maar dat de onrust is gebleven. “Leusink er uit en Vermaning er in”, brulde de machtige sponsor in de richting van Ben Hendriks, de nieuwe trainer. Enkele minuten later haalde Leusink zijn gram met de eerste van zijn twee doelpunten en hij maakte aansluitend een sprong en een uitdagend gebaar in de richting van zijn kritikaster.

De voorstelling kreeg na de wedstrijd een vervolg. Fred Leusink zo'n verguisde voetballer? Ben Hendriks speelt de onschuld: “Ik kom hier net binnenlopen, dus ik weet nergens van. Voor de trainer in elk geval niet.” De bekritiseerde voetballer is aanzienlijk sneller van begrip: “Ik speel hier alleen voor de jongens. Tot het eind van het seizoen. Ik heb wel gehoord wat er geroepen werd. Vandaar dat gebaar naar de tribune. En ik heb de bank gewaarschuwd dat ze me vast moesten houden als het weer zou gebeuren.” Zo ver kwam het zaterdag niet en misschien blijft het voorgoed achterwege. Nog voor het verlaten van het sportpark kreeg de getergde voetballer enige genoegdoening. De eigengereide sponsor, gisteren voor commentaar onbereikbaar, was op zijn gedrag aangesproken. Alle hoop ook hier nog niet verloren.

Aanzienlijk zorgelozer speelden de elf van Urk. Kansen bij de vleet, missers te over. Van voorsprong (2-1) naar achterstand (2-3). En totale ontreddering, toen Hendrik Kramer met een ernstige hoofdwond per ambulance moest worden afgevoerd. Hennie Spijkerman greep die gebeurtenis echter niet aan om de nederlaag aan op te hangen. “Wij hebben ons geblameerd en er voor gezorgd dat zij met 5-2 gewonnen hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden