Mannenturners zoeken nog naar de juiste spanning

Zonderland: Over een week moet ik de rekstok helemaal snappen

Als ongetemde paarden. Zo voelen de turntoestellen in China, waar deze week de wereldkampioenschappen worden gehouden. Het is ieder toernooi weer de vraag wat de Nederlandse equipe kan verwachten.

Doordat er meerdere merken worden gebruikt voor de zes disciplines, verschillen de apparaten enorm. In het Zuid-Chinese Nanning zijn de vloer, voltige, brug, ringen, rekstok en de pegasus van het Amerikaanse merk American Athletic Inc. Een wereld van verschil met toestellen van de fabrikant Janssen Fritsen uit Helmond waar Epke Zonderland in Heerenveen op turnt.

Bij de eerste training begin deze week aan de rekstok was zijn coördinatie verstoord. Zonderland vroeg zich af of het aan zijn jetlag lag. Maar een onwennige stok bleek de boosdoener.

Bij de eerste acrobatiek in de lucht kwam Zonderland nog totaal verkeerd uit. Het voelde alsof hij er vanaf vloog, terwijl hij in zijn armen juist moest buigen omdat hij er te dicht bij zat. Dat loste hij op door te turnen alsof hij de stok net niet zou halen.

"Het duurde een week tot ik snapte hoe het werkt. Je moet jezelf een beetje voor de gek houden. Deze rekstok veert wel omhoog en omlaag mee maar minder naar de zijkanten, terwijl andere rekstokken die ik ken aan alle kanten meeveren."

Het maakt nogal wat uit voor de stabiliteit in zijn oefening. Slechts één keer kon de regerend wereldkampioen het kunststuk met tweemaal twee vluchtelementen volledig uitproberen, voordat hij dat gisteren in de wedstrijd deed. Vlak van tevoren meer oefenen is geen optie, dat kost te veel energie. In de resterende trainingsuren probeert de 28-jarige Fries de andere toestellen uit en traint hij zijn oefening in delen.

Ongetemd paard of niet, het publiek merkte er niets van toen Zonderland gisteren in de teamkwalificatie voor de landenwedstrijd in actie kwam.

De turngekke Chinezen die de hele dag alleen maar landgenoten aanmoedigden hadden even geen aandacht voor hun eigen Hao You, toen de turner uit Lemmer in actie kwam. Terwijl Zonderland zijn spectaculaire salto's en schroeven in de lucht maakte, kraamde het hele Guangxi Sports Center 'oeh' en 'ahh', gevolgd door een oorverdovend applaus.

De befaamde triple, waarmee hij in Londen olympisch kampioen werd, kreeg het publiek niet te zien. Ook niet de twee keer twee vluchtelementen waarmee hij vorig jaar in Antwerpen wereldkampioen werd. Zonderland paste zijn oefening tijdens de uitvoering aan, omdat hij halverwege niet helemaal goed uitkwam, tot twee vluchtelementen achter elkaar gevolgd door een tussenzwaai waarna hij nog één, in plaats van twee, acrobatisch hoogstandje in de lucht maakte.

Goed voor een score van 15.600 waarmee hij ruimschoots aan de leiding gaat in het klassement op rek. Met daarbij de resultaten van zijn ploeggenoten, was Nederland gisteren goed voor een score van 335.051. Daarmee is de kans groot dat Oranje zich vandaag, als de overige landen in actie komen, bij de beste 24 landen schaart. In dat geval krijgt de ploeg volgend jaar als team op de WK in Glasgow de kans een ticket voor de Olympische Spelen in Rio in 2016 af te dwingen.

Mocht het zo ver komen, dan gaat de turnbond geen risico's nemen met onwennige toestellen. Zodra bekend is waar de olympische atleten in Rio op turnen wordt het materiaal aangeschaft. Net als in de voorbereiding op Londen, toen Zonderland zijn eigen rekstok overal mee naartoe sleepte.

Voor een WK is dat te duur, dus gebruiken de coaches een spanningsmeter om de boel goed af te stellen. Met dat instrument, dat volgens coach Bram van Bokhoven alleen door Nederland wordt gebruikt, kan gemeten worden hoeveel kilo spanning er op de kabels hangt.

"Je moet proberen dezelfde situatie te creëren als in de trainingszaal", zegt Van Bokhoven. Toch werkt dat niet altijd omdat de stokken van hetzelfde merk ook onderling nog verschillen.

Zonderland merkte in Nanning dat het exemplaar waarop getraind werd met een spanning van 160 kilo veel 'feller' was dan die in de competitiehal. Flink stug dus, precies zoals turners het graag hebben. Dezelfde stugheid kwam er tijdens de wedstrijd, waar het toestel op een verhoging staat, pas nadat er een spanning van 350 kilo op werd gezet.

Zo blijft het een gevoelssport, welke technologie er ook aan te pas komt. Zonderland: "Het voelt al beter dan toen ik hier aankwam. Over een week in de finale moet ik de rekstok helemaal snappen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden