Mannencircuit ondergaat renovatie

Het internationale mannencircuit krijgt een andere opzet. De drie Nederlandse toernooien, in Rotterdam, Rosmalen en Amersfoort, blijven voorlopig buiten schot.

De populariteit van het mannentennis vormt al enige tijd een bron van zorg, veroorzaakt door de teruglopende interesse van toeschouwers, televisiestations en sponsors. Ook de spelers gaven dikwijls uiting aan hun onvrede. Zij meenden dat zij over de kling werden gejaagd door de overvolle kalender. Dit jaar stonden er maar liefst 69 toernooien op de agenda.

Een speciale commissie binnen de overkoepelende bond ATP boog zich dit jaar over de problematiek. Toernooidirecteuren mochten hun zegje doen en ook de spelersafgevaardigden binnen de ATP werden gehoord. Deze week kwamen de eerste resultaten van de reorganisatieplannen naar buiten. Met ingang van 2007 jaar wordt in dertien toernooien geëxperimenteerd met een groepsfase. Tevens wordt de duur van een aantal toernooien met één dag verlengd, met de start op zondag in plaats van maandag.

Met de invoering van de groepsfasen hoopt de ATP de aantrekkingskracht van de toernooien te vergroten. Spelers worden in poules ingedeeld en komen dus in ieder geval meer dan één keer in actie. De fans krijgen zo meer kansen hun favoriete spelers te zien. Toernooidirecteur hoeven niet bang te zijn dat zij hun topper(s) na de eerste ronde kwijt zijn. En de mindere goden weten dat zij niet al na een dag weer naar huis moeten, zoals nu vaak het geval is.

De ATP heeft drie opzetjes gemaakt, voor toernooien met 24, 32 en 46 spelers. De groepswinnaars strijden verder via het nu gehanteerde knock-outsysteem. Mocht het experiment een succes worden, dan wordt het aantal toernooien met een groepsfase in 2008 uitgebreid. Het toernooi in Adelaide, dat op 31 december begint, krijgt de primeur. Daarna volgen Vina del Mar, Delray Beach, Buenos Aires, Las Vegas, Estoril, Queens, Bastad, Newport, Indianapolis, Umag, Washington en Stockholm.

De vier grandslams en de acht Masters Series blijven voorlopig buiten schot, evenals de drie Nederlandse toernooien in Rotterdam, Rosmalen en Amersfoort. Richard Krajicek, de toernooibaas in Ahoy', toonde zich eerder deze maand bij de presentatie van zijn voorlopige spelersveld, gematigd optimistisch over de nieuwe opzet. Wel huiverde hij bij de gedachte aan een groot aantal partijen dat nergens meer om gaat – een vrees die de tegenstanders van de plannen volmondig beamen.

Volgende maand maakt de ATP (Assosciation of Tennis Players) nog meer plannen voor de toekomst bekend. Met ingang van 2009 wordt de kalender grondig herzien. Toernooien worden verplaatst, of in het ergste geval geschrapt. Dat laatste gaat waarschijnlijk niet op voor de drie Nederlandse toernooien. Rotterdam staat in hoog aanzien, Rosmalen is een van de weinige grastoernooien en alleen Amersfoort zou zich zorgen kunnen maken. Dit jaar had het voormalige Melkhuisje zware concurrentie van Stuttgart en Indianapolis.

Namens het toernooi van Rotterdam heeft Richard Krajicek laten weten wel iets te voelen voor een verhuizing naar de maand oktober. Van het Europese circuit in februari is namelijk niet veel meer over. Nu heeft Ahoy' in de tweede maand van het jaar alleen nog een Europese bondgenoot in Marseille. Dat maakt onderhandelingen met vooral de Amerikanen bijzonder complex. Krajicek wil ook weer niet ten koste van alles naar de herfst. Hij wil niet in dezelfde week als Bazel, waar Roger Federer vaste gast is. En aan het eind van het jaar is de kans op blessures groter, hoewel Rotterdam dit jaar kreeg te maken met het totaal aantal afmeldingen van dertien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden