Mannenbolwerk Vaticaan verstikt vrouw

Zinnige argumenten tegen de priesterwijding van vrouwen zijn onvindbaar. Sterker nog, vrouwen zijn bij uitstek geschikt voor dit ambt.

Ook ik wil graag reageren op het standpunt van de rooms-katholieke kerk waar het verbod van vrouwelijke priesters aan de orde is. Terecht noemt G. van Schie in zijn ingezonden brief de opvatting dat Christus alleen mannen wilde, een drogreden. Sterker nog, Christus nam het zelfs op voor vrouwen, waar het deze kwestie betrof.

In het Evangelie van Thomas, behorend tot de vondst bij Nag Hammadi vinden we namelijk de volgende tekst (regel 114): ,,Simon Petrus zeide tot hen: 'Laat Maria van ons weggaan, want vrouwen zijn het Leven niet waardig'. Jezus zeide: 'Ziet, ik zal haar leiden, zodat ik haar mannelijk maak, opdat ook zij een levende geest worde, gelijkend op u, mannen. Want iedere vrouw, die zich zal vermannen, zal ingaan tot het Koninkrijk der Hemelen'.

Jezus beijverde zich, zo blijkt hieruit, voor een herwaardering van de positie van de vrouw, zonder dat zij aan de man gelijk hoefde te worden. 'Gelijkend op' zouden we hier zo kunnen verstaan, dat door dit gebaar van Jezus en door Zijn liefdevolle leiding, Maria de plaats kon krijgen waardoor haar geestelijke kwaliteiten tot hun recht konden komen.

Je kunt je afvragen waarom kerkelijke gezagsdragers zich nog steeds achter drogredenen verstoppen. Is het misschien uit angst voor verlies van macht, of omdat zij geen harmonische verbinding hebben met hun eigen vrouwelijke kant? Een jungiaans psycholoog zou hier wel raad mee weten, vermoed ik.

Het verbieden van functies aan vrouwen, functies waar zij wel degelijk de kwaliteiten voor hebben, is niet alleen kortzichtig, maar getuigt ook van weinig liefde. En dat is toch wat Jezus ons als belangrijkste opdracht heeft gegeven, dat wij elkaar zouden liefhebben? Misschien moeten we nog maar eens 1 Korinthiërs 13:2 lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden