Mannenbolwerk begint scheurtjes te vertonen

Jann Ruyters

Als James Camerons ’Avatar’ niet tussenbeide was gekomen, hadden we het filmjaar afgesloten met een Nederlandse film als kaskraker (Komt een vrouw bij de dokter) zoals we in januari ook met een Nederlandse film bovenaan begonnen (Oorlogswinter). Het was een goed jaar voor de Nederlandse publieksfilm, getalsmatig dan, met ’Komt een vrouw bij de dokter’ als ultieme klapper: nu al een opbrengst van ruim zes miljoen euro. Het marktaandeel van de Nederlandse film bereikte in 2008 een recordhoogte van ruim 17 % en dat zal in 2009 nog hoger uitvallen. Matthijs van Nieuwkerk en Pauw & Witteman doen voor Nederlandse films wat Adriaan van Dis ooit voor de boeken deed, met dat verschil dat ze weinig kritisch zijn. Kwalitatief haalden de publieksfilms het dit jaar echter niet bij ’Oorlogswinter’.

2009 was ook het jaar van een groter ’marktaandeel’ van vrouwelijke regisseurs, die nog steeds ver in de minderheid zijn – van de 360 in Nederland uitgebrachte films is hoogstens 10 % van vrouwenhand. Maar ze vielen wel meer op. De jonge Claudia Llhosa uit Peru won de Gouden Beer met ’The Milk of Sorrow’, in Nederland verwierf de Poolse Urszula Antoniak het Gouden Kalf voor beste film en regie en won Esther Rots een speciale juryprijs met ’Kan door huid heen’. Naast sterke films van bekende regisseuses als Jane Campion, Agnès Varda en Claire Denis, waren er ook mooie films van relatieve nieuwkoomsters als Andrea Arnold (Fish Tank) en Kelly Reichardt (Wendy and Lucy),

Dat de mannenhegemonie in de internationale filmwereld best meer onder druk gezet mag worden, bleek indirect uit de affaire rondom Roman Polanski die dertig jaar na de verkrachting van een gedrogeerd dertienjarig meisje alsnog werd gearresteerd en nu in zijn chalet in Gstaad, Zwitserland afwacht of hij al dan niet zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Eergisteren liet de regisseur via de website van zijn belangrijkste supporter de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy weten dat de talloze blijken van steun hem zeer tot troost waren. Het weekend van de arrestatie ondertekenden 70 sterren uit de internationale filmwereld (onder wie Woody Allen, Martin Scorsese en Michael Mann ) een petitie waarin het handelen van de Zwitserse justitie werd afgekeurd. Later volgde nog een Franse petitie, ondertekend door onder meer Salman Rushdie, Paul Auster, Claude Lanzmann en de Isabelles Huppert en Adjani.

Gelukkig brandde er direct ook een debat los of bij dit script over de arme, te veel geplaagde Polanski niet kanttekeningen geplaatst moeten worden vanuit het oogpunt van het gedrogeerde, minderjarige slachtoffer. Het lijkt me dat de wereld van de verbeelding wel wat meer zelfreflectie kan gebruiken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden