Mannen moeten opstaan tegen 'machopraat'

Dapper ageerde Trouw-columniste Asha ten Broeke onlangs tegen de website GeenStijl. Die had haar column over de frauderende hoogleraar Diederik Stapel op de bekende manier gekraakt, door haar persoonlijk te kijk te zetten, met harde, misprijzende teksten over haar persoon en uiterlijk. Bezoekers van de site zagen dat als startschot om Asha ten Broeke af te schilderen als een 'dikke, lelijke mannenhaatster' die te weinig seks had.

GeenStijl riep daarop triomfantelijk dat ze Ten Broeke 'op de kast' hadden. Anderen vonden dat de columniste GeenStijl maar moest negeren of inhoudelijk moest reageren.

Wat goed dat iemand openlijk de strijd aangaat met vrouwenhaat op internet. Deze haat is meer dan lolbroekige corpsballenpraat, die GeenStijl, zijn reaguurders (geenstijltaal voor reagerende lezers) en het tv-filiaal PowNed als handelsmerk hanteren. De haat op GeenStijl is deel van de machtsstrijd van mannen tegen de onstuitbare opkomst van (sterke) vrouwen. Het is wat Neelie Kroes keer op keer voor haar kiezen kreeg en krijgt, waar Femke Halsema jaren tegen heeft moeten strijden en, internationaal, wat Hillary Clinton (mede) de nominatie voor het Amerikaans presidentschap heeft gekost.

Wat mij telkens opvalt, is de opstelling van mannen in deze kwestie. Ofwel ze huilen mee met de GeenStijlwolven en andere vrouwenhaatpraat, ofwel ze blijven doodstil zitten. Hoe dit mechanisme van mannelijke zwijgzaamheid werkt is helder beschreven in het boek 'The Macho Paradox' van Jackson Katz. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de strijd tegen (seksueel) geweld tegen vrouwen bij mannen. Zij kunnen andere mannen hierop aanspreken, zij kunnen opstaan tegen mannen die vrouwonvriendelijke taal of gedrag vertonen, zij kunnen de vanzelfsprekendheid hiervan doorbreken.

Mannen moeten opstaan. Niet om de grote beschermer van vrouwen te zijn, maar uit eigenbelang. Positie kiezen is nodig om een samenleving te creëren die voor vrouwen én mannen leefbaarder is.

Mannen zullen positie moeten kiezen ten aanzien van de vrouwenhaat van GeenStijl en PowNed. De discussie op die website zelf aangaan is weinig bevredigend. De hardcore reaguurders zijn niet te bereiken en je roept veel agressie over jezelf af. Effectiever is het om de mensen die lachen om de GeenStijl-'grappen' of deze citeren aan te spreken en te confronteren.

Ook dat is niet gemakkelijk, vandaar de Macho Paradox. Vrouwenhaat heeft een macho-imago, maar is in wezen laf gedrag. Wie echt sterk en dapper is, staat op tegen onrecht.

Het kan goedwillende mannen helpen om de laatste alinea van Asha ten Broeke met een kleine aanpassing hardop uit te spreken: "De juiste reactie is niet een stilzwijgend ondergaan of accepteren van alle hatelijkheden. Ik laat mezelf en anderen niet bangmaken. Basta!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden