Mannen, kom van de bank: poetsen is gezond

Beeld Thinkstock

Ook na de pensioendatum blijft het werk in huis ongelijk verdeeld. Dat is jammer voor de man, want wat meer huishouden zou hem goed doen. Nu vaart vooral de vrouw er wel bij, als ze maar niet beknibbelt op haar slaap.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in verscheidene Europese landen en de Verenigde Staten dat vandaag wordt gepubliceerd in vakblad BMC Public Health. Een kleine 40.000 mannen en vrouwen ouder dan 65 hielden hun tijdsbesteding bij en beantwoordden vragen over hun gezondheid. Resultaat: hoe meer de man in huis doet, hoe gezonder hij is. Dat is niet meteen een oorzakelijk verband, want het kan ook omgekeerd zo zijn dat juist gezonde mannen veel in huis doen. Maar, zeggen de onderzoekers, uit eerder onderzoek weten we dat activiteit in en om het huis de mens goed doet.

Ellende is dat de man dat maar weinig doet. Ook na zijn pensioen is hij in huis nog altijd minder actief dan de vrouw: drie uurtjes tegen bijna vijf uur. En zeker als het gaat om routineklussen als schoonmaken en de was: nog geen anderhalf uur mannenwerk tegen bijna vier uur vrouwenarbeid. De huishouduren van de man zitten vooral in tuinieren en onderhoudsklussen.

De sekseongelijkheid doet zich overal voor, maar er zijn wel aanzienlijke verschillen tussen landen. In de diagram is te zien wie de kroon spant: de Italiaanse vrouw, die meer dan vijf uren huishoudelijke arbeid per dag verricht.

Haar keerzijde is de Italiaanse man, die nog geen drie uur huishoudelijk werk doet. Alleen de Spaanse pensionado zit langer op de bank. Nederland heeft een bijna gelijke verdeling: het verschil tussen man en vrouw is op deze hogere leeftijd teruggebracht tot zo’n veertig minuten huishouden.

Tijd besteed aan werk in en rondom het huis. Beeld Louman & Friso

Slaap

Het diagram laat ook zien dat het gehele huishouden verschilt tussen landen: een Amerikaans stel besteedt daar per dag iets meer dan zeven uur aan, terwijl een Duits paar bijna tien uur in de weer is.

De onderzoekers hebben behalve naar huishoudelijk werk ook gekeken naar de belangrijkste activiteit van ouderen (in uren dan): slapen. Lengte en kwaliteit van de slaap hebben groot effect op de gezondheid, dat was bekend. In dit onderzoek bleek dat dat nauw luistert: gezonde ouderen sliepen tussen zeven en acht uur per etmaal. Minder dan zeven uur of meer dan acht bleek in de regel gekoppeld aan een mindere gezondheid.

Dit luistert bij vrouwen nog nauwer dan bij mannen. Werken in huis doet haar goed, zeker als ze eenmaal verlost is van de drukkende combinatie met een betaalde baan. Maar als zij op hogere leeftijd veel in huis doet en daardoor te weinig of juist te veel slaapt, is dat voor de vrouw niet gezond. Terwijl het voor de man in alle gevallen goed is als hij meer in huis zou doen dan nu.

Lees ook:

Voor het eerst in zijn leven schakelt Robert van Dijk hulp in de huishouding in. 'Ineens geneerde ik me. Omdat ik haar nu moest vragen dingen schoon te maken die ik zelf vies had gemaakt.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden