Mannen en vrouwen niet uitruilen

In zijn column betoogt Ger Groot (Trouw, 6 mei) dat vrouwen minder slachtoffer zijn van geweld dan mannen, maar dat het in de ontzetting hierover vrijwel geheel om vrouwen draait. Hij noemt een aantal voorbeelden die deze bewering zouden moeten staven. Een ervan is de ontvoering van 200 meisjes in Nigeria en al de aandacht ervoor. Dat zou wrang zijn ten opzichte van de vele kindsoldaten die in de afgelopen decennia ontvoerd en misbruikt zijn.

Groot heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. Ten eerste duurde het weken voordat de ontvoering van de 267 meisjes überhaupt in het nieuws kwam, terwijl het Malaysian Airlines-vliegtuig dat van de radar verdween, direct in het nieuws kwam, en nog steeds is. Daar werd internationaal hulp geboden. Bij de bootramp in Zuid-Korea net zo.

Pas nu wordt er aandacht besteed aan die meisjes in Nigeria en van internationale hulp is pas sinds vandaag enige sprake.

Wellicht nog wranger is dat voor kindsoldaten, bijvoorbeeld in Oeganda, veel te lang geen aandacht is geweest en dat waren niet alleen maar jongens. Dat waren meisjes én jongens, seksslaven en kindsoldaten, waarbij ook meisjes gedwongen werden geweld te gebruiken. Na ontsnapping werden die meisjes door de maatschappij uitgestoten, met hun kinderen die ze als gevolg van verkrachting hadden gekregen.

Maar wellicht nog het wrangste is dat hoewel Groot terecht aanmerkt dat vrouwen te veel alleen als slachtoffer worden gezien, hij een wonderlijke conclusie trekt: er moet minder aandacht komen voor hen en meer voor mannelijke slachtoffers. Alsof het een ruilhandel betreft. Eeuwenlang zijn vrouwen over het hoofd gezien als slachtoffers in oorlogen en ook zijn de verbijsterend hoge cijfers van geweld tegen vrouwen lang genegeerd. Dat daar nu veel aandacht voor is, is domweg noodzakelijk. Ik wil aanbevelen om vrouwen niet alleen als slachtoffer te zien maar ook als actor, als een mens die in staat is bij te dragen aan verandering, om mee te praten en te beslissen. Verder zou er veel meer aandacht in de media en internationale politiek moeten zijn voor slachtoffers van geweld, ook als ze in niet-Westerse landen wonen. Mannen die slachtoffer zijn van geweld moeten niet worden genegeerd.

Maar alsjeblieft geen onethische ruilhandel op basis van oneigenlijke argumenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden