Mannen en vrouwen mogen eindelijk samen bidden bij de Klaagmuur

Orthodoxe mannen bidden bij de Klaagmuur. Beeld epa
Orthodoxe mannen bidden bij de Klaagmuur.Beeld epa

Het was een strijd van meer dan een kwart eeuw, maar joodse vrouwen mogen eindelijk op dezelfde plek bidden als joodse mannen bij de Klaagmuur in Israël. Voorheen mochten vrouwen er niet eens hardop bidden. De Israëlische regering nam het besluit dit weekend.

Tot voor kort mochten mannen en vrouwen alleen apart van elkaar bidden op de heilige plek. Vrouwen hadden bovendien opvallend minder rechten dan de mannen. Zo mochten ze niet hardop bidden, niet uit de Thora lezen en was het voor hen niet toegestaan om een gebedskleed, talliet, of gebedsriem, tefilin, te dragen tijdens het ochtendgebed.

De Klaagmuur geldt als één van de heiligste plaatsen in het jodendom. De muur is het enige overblijfsel van de joodse tempel, die in het jaar 70 door de Romeinen werd vernietigd. Dagelijks bezoeken duizenden joden de plek om te bidden. Orthodoxe joden maken de dienst uit bij de muur. Die wilden tot nu toe dat mannen en vrouwen niet samen konden bidden.

Gelijke rechten
Vrouwen streden de afgelopen al 27 jaar voor gelijke rechten bij de heilige plek. Onder de naam 'Vrouwen van de Muur' kwamen ze elke maand bijeen om hardop te bidden, gekleed in gebedskleed en gebedsriem. Keer op keer werden ze weggejaagd, soms liep het zelfs uit op conflicten en arrestaties.

Orthodoxe en ultra-orthodoxe joden zagen hen als provocateurs. In hun ogen mochten alleen mannen boven de dertien jaar de traditionele attributen gebruiken. Orthodoxe joden kennen om die reden ook geen vrouwelijke rabbijnen. Bij liberale joden is dit geen probleem.

In 2013 liep het conflict zelfs zo uit de hand dat orthodoxe mannen steevast op kwamen dagen bij de protesten van de vrouwen om ze op andere gedachten te brengen. Ze bekogelden de vrouwen met eieren, stenen, afval plastic flessen en plastic stoelen.

Naast de wc
Om de vrouwen deels tegemoet te komen werd datzelfde jaar nog een apart stuk van de muur vrijgemaakt waar ze mochten bidden. Maar, zo zei Anat Hoffman, de voorzitter van Vrouwen van de Muur destijds in The New York Times, dat was een grote teleurstelling. Hun stuk Klaagmuur bevond zich "naast het toilet, naast de uitgang", volgens Hoffman. "De politie laat de pestkoppen de regels bepalen."

Joodse, orthodoxe mannen met een een gebedskleed, ook wel talliet genoemd. Beeld epa
Joodse, orthodoxe mannen met een een gebedskleed, ook wel talliet genoemd.Beeld epa

Dit weekend kwam het hoge woord er dan eindelijk uit. De Israëlische regering gaf toestemming voor een gebied waarin zowel mannen als vrouwen bij de muur mogen bidden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu benadrukte dat hiermee het juiste besluit was genomen: "Ik weet dat dit een gevoelig onderwerp is, maar ik denk dat dit een toepasselijk besluit is", aldus de premier.

Traditionele regels
Hoewel het besluit door veel liberale joden werd toegejuicht, noemen sommige ultra-orthodoxe joden de nieuwe regel ongepast. Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri gaf aan niet te snappen waarom de regels ineens zijn veranderd. "Sinds de vele jaren die zij bestaat heeft de Israëlische staat zich altijd gebaseerd op het traditionele jodendom", aldus de minister.

Woordvoerder van Vrouwen van de Muur Shira Pruce reageerde enthousiast op het besluit en noemde het een "revolutie voor vrouwen en joods pluralisme in Israël. "Met dit besluit laat de Israëlische staat zien dat ze de volledige gelijke rechten van vrouwen accepteert." Volgens de joodse verenigingen van Noord-Amerika (JFNA) is het wel nog afwachten hoe de regering de nieuwe regels uiteindelijk zal toepassen, omdat daar nog veel onduidelijkheid over is.

De orthodoxe joden gaven zich ook niet helemaal gewonnen. Ze zijn erin geslaagd om een klein deel van de Klaagmuur alleen toegankelijk te houden voor orthodoxe joden, waarmee vrouwen er dus automatisch nog steeds niet mogen komen. Voor het gezamenlijke gebedsgebied wordt een nieuw plein gebouwd, waarvoor de staat omgerekend zo'n 8 miljoen euro uittrekt. Het zal nog minstens een jaar duren voordat dat plein af is, liet een Israëlische woordvoerder weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden