Mannen, draag een keppeltje!

Het keppeltje wordt traditioneel gedragen door joodse mannen. Het bedekt de kruin van het hoofd en eert daarmee de Schepper die boven de mens staat. Het keppeltje, door orthodoxe joden de hele dag gedragen en door anderen alleen in de synagoge, drukt eerbied uit. Het is ook een herkenningsteken. Wie een keppeltje draagt, maakt zijn religieuze identiteit bekend. Joodse mannen zijn herkenbaar aan het keppeltje. In onze tijd zijn zij daardoor kwetsbaar.

Deze kwetsbaarheid is een schrikbarend kenmerk van onze tijd. In Frankrijk is het verstandig om geen keppeltje te dragen. Je kunt anders lichamelijk bedreigd worden. Dat een synagoge in Parijs onlangs door Algerijnse pro-Palestijnen belaagd werd, is bijna niet te geloven. Voor menige joodse Franse burger is het niet te vatten dat het zover kon komen, zo lang na de nachtmerrie van 1940-1945.

We hoeven als Nederlanders niet naar Frankrijk te kijken om te zien hoe ernstig de situatie is. Wanneer rabbijn Jacobs op straat en in de trein bespot en bedreigd wordt, gebeurt er iets waarover alle Nederlanders wakker zouden moeten liggen. Geleidelijk aan zijn uitingen van antisemitisme weer normaal geworden. Dit is een glijdend proces waar je deksels alert op moet zijn om het waar te nemen. Nu, met de bedreiging door fanatici van joodse mannen en jongens wegens hun religieuze achtergrond, vallen ons de schellen van de ogen. Dit is verschrikkelijk. Hoe kan dit in Nederland anno 2014 gebeuren? Beseffen we dat we in alarmfase rood verkeren?

Hoe kunnen de andere Nederlanders hun solidariteit met hun joodse landgenoten tot uitdrukking brengen? Door zelf ook een keppeltje te dragen! Dan kan iedereen voelen hoe het is om op straat raar aangekeken te worden. Maar, bovenal is het keppeltje dan geen religieus herkenningsteken meer maar allengs een algemeen verbreid hoofddeksel. Iedere drager kan er de betekenis aan hechten die hij wil. Dit kon voor heel Europa wel eens dé oplossing zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden