’Mannen bekopen hevige onanie later met prostaatkanker’

Masturberen is niet zo onschuldig als je zou denken. Jongemannen tot veertig jaar verhogen er hun kans op prostaatkanker mee. Bij heren boven de vijftig werkt de handenarbeid juist beschermend, schrijven Britse wetenschappers deze week in het vakblad British Journal of Urology International.

De experts vroegen aan ruim 400 mannen met prostaatkanker, allen 50-plusser, hoe vaak ze in verschillende perioden van hun leven hadden gemasturbeerd of gevreeën. Diezelfde vraag stelden ze aan 400 gezonde leeftijdgenoten. Geslachtsgemeenschap bleek niets uit te maken voor de kans op prostaatkanker. Masturberen wel. Mannen die dit als twintiger vaak hadden gedaan (2 tot 7 keer per week), liepen bijna twee keer zoveel risico als degenen die hooguit één keer per maand aan zichzelf hadden gezeten.

Voor fanatieke dertigers gold grofweg hetzelfde. Bij veertigers was het verband ineens verdwenen. En bij vijftigers bleek het omgekeerd: zij liepen 30 procent minder risico als ze veel met zichzelf in de weer waren geweest. Op hun gevorderde leeftijd betekende ’veel’: meer dan eens per week.

Op internet werd direct smalend gereageerd. „Komt die prostaatkanker vóór of na de blindheid?”, vroeg iemand zich af. Een ander wantrouwde de proefpersonen. „Slechts drie op de tien mannen zeiden dat ze als twintiger vaak hadden gemasturbeerd. Dan hebben al die anderen gelogen, of ze hebben lang met twee handen in het gips gezeten.”

Ook Theo de Reijke, uroloog in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, heeft zijn twijfel over de opgegeven frequenties. „De proefpersonen wisten zich hun seksleven zogenaamd heel gedetailleerd te herinneren, zelfs van tientallen jaren geleden. Dat lijkt me niet reëel.”

De onderzoekers hebben bovendien niet gecontroleerd of de gezonde vijftigers inderdaad geen prostaatkanker hadden. Slordig, vindt De Reijke, want drie op de tien mannen boven de vijftig lijden aan deze kwaal, vaak zonder het te weten. Kortom: is de vergelijking wel eerlijk?

Vermeldenswaard is ook dat in 2003, in hetzelfde vakblad, al eens een vergelijkbare studie is verschenen. Toen was de conclusie tegenovergesteld: met vijf of meer ejaculaties per week leken twintigers en dertigers juist tegen prostaatkanker beschermd. Ouderen deden toen niet mee.

En nog iets: hoe kan masturbatie ongezond zijn voor jongeren en gezond voor ouderen? De wetenschappers worstelen daar ook mee. Ze vermoeden dat hitsige jongemannen extra veel geslachtshormonen hebben die tevens de prostaat aantasten. En bij ouderen zou een zaadlozing de prostaat ’schoonspoelen’, zodat opgehoopt gif wordt afgevoerd. Maar voor hetzelfde geld, erkennen de onderzoekers, ligt het verband andersom en haken oudere mannen af omdat hun sluimerende tumor het plezier in seks vermindert.

Bij zoveel onzekerheid hoeft niemand zijn gewoontes aan te passen, vindt De Reijke. Hij heeft er overigens een hard hoofd in dat er ooit duidelijkheid komt. „Voor een echt goede studie moet je twintigers een jaar of veertig volgen en steeds hun testosteron meten, hun seksuele gedrag bijhouden en monsters van de prostaat nemen. Wie leent zich daarvoor? En welke uroloog heeft zo lang de tijd? Dit zal dus altijd wel een raadsel blijven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden