Mannelijke crècheleiders vaker beschuldigd van misbruik

In het jaar na de Amsterdamse zedenzaak zijn verschillende mannelijke crècheleiders beschuldigd van misbruik.

Lauk Woltring, begeleider van mannen in de kinderopvang, coachte zelf twee mannelijke werknemers in de kinderopvang die tijdelijk met hun werk moesten stoppen nadat ouders vermoedens hadden uitgesproken over misbruik. "Dat begon een paar maanden nadat de zedenzaak in de publiciteit kwam", zegt Woltring die beide mannen weer terug op de groep kreeg nadat de aanklachten onterecht bleken. "Het is wel een nare situatie." Woltring signaleert ook dat sommige ouders extra eisen stellen, zoals de wens dat hun kind niet verschoond mag worden door een man.

Ook volgens directeur Aad de Booij van Partou, een grote kinderopvangorganisatie die vestigingen in Amsterdam heeft, zijn ouders zich onder invloed van de zedenzaak anders gaan opstellen. "Wij merken dat ze sneller vermoedens van misbruik hebben, en die melden, ook bij de politie. De tijd dat ouders opvang vanzelfsprekend vertrouwden, is voorbij."

Partou heeft een van de crèches waar hoofdverdachte Robert M. vermoedelijk misbruik pleegde, overgenomen. Op De Vlinderheuvel, de crèche die voorheen 't Hofnarretje heette en waar het misbruik waarschijnlijk het langste heeft voortgeduurd, is nog steeds 30 procent van de kindplaatsen niet bezet: veel meer dan in vergelijkbare crèches.

Gjalt Jellesma van de landelijke oudervereniging Boink merkte bij een rondgang langs Amsterdamse ouderraden van crèches dat die 'alert' waren op tekenen van misbruik. Toch stelt hij dat ouders er in Nederland nog steeds te makkelijk van uitgaan dat de opvang van hun kind wel goed en veilig is geregeld.

DE VERDIEPING 4|5
En iedereen wist: kinderen zijn nergens meer veilig

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden