Manipuleren op internet kan iedereen

Het manipuleren van internetinformatie is zó eenvoudig dat iedereen het kan.

De Belgische kunstenaar Stani Michiels maakte er een kunstproject van dat vanaf volgende week te bewonderen is in het Amsterdamse cultureel centrum De Balie, en nu al op de website van Trouw.

Wie kijkt op copacabana.trouw.nl ziet een gemanipuleerde versie van de voorpagina van de échte Trouw-website, www.trouw.nl. Alle taal is veranderd door de computerfilters van Stani Michiels. Die maken ’recht’ wat ’krom’ is en veranderen het woord ’martelaar’ in ’terrorist’. De zinnen blijven goed lopen. Wie er niet op bedacht is, ziet soms niet dat de inhoud niet klopt.

In De Balie kan iedereen in een tijdelijk ingericht internetcafé zijn e-mails checken of webpagina’s bekijken, die razend snel gemanipuleerd worden, nog voor ze op het scherm verschijnen. „In feite gebruik ik dezelfde computertechnieken als waarmee repressieve regimes als China het internet proberen te controleren”, zegt Michiels.

Overigens wordt ook de ’gewone’ internetinformatie in Nederland meer gemanipuleerd dan we vermoeden, zeggen de hoogleraren informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam Egbert Dommering en Nico van Eijk. Sommige informatie is op internet zo moeilijk te vinden dat er ook in Nederland sprake is van een subtiel ’soort van nieuwe censuur'.

Kijk op copacabana.trouw.nl om een gemanipuleerde site van Trouw te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden