Manila wenst geen blote Meryl

De Amerikaanse filmster Meryl Streep mag een prachtige, rijk getalenteerde actrice zijn, de televisie- en filmkeuring in de Philippijnen vindt niet dat ze zich geheel bloot mag geven. Het feit dat in haar nieuwste film 'The bridges of Madison County', met Clint Eastwood als tegenspeler, een glimp van haar borsten en schaamhaar te zien is, was voor de commissie afgelopen vrijdag reden om de film te verbieden.

BIJDRAGE: RUTGER VAHL

De beslissing werd direct onder vuur genomen door senator Raul Roco. In zijn ogen misbruikt de commissie haar autoriteit en schendt zij het in de grondwet vastgelegde recht op vrijheid van meningsuiting.

“Hoe kan een door de pers goed ontvangen film, gebaseerd op een literair werk en gespeeld door topartiesten, de moraal van Filippino's in gevaar brengen, alleen maar doordat er vijf seconden schaamhaar te zien is? Een dergelijke benepenheid brengt de gevaren van censuur aan het licht”, verklaarde de politicus.

De Filippijnse Televisie- en Filmkeuring kreeg vorig jaar al veel kritiek over zich heen, toen zij Steven Spielbergs met Oscars overladen film 'Schindler's list' verbood, omdat er blote borsten in te zien waren.

Een andere, speciaal door president Fidel Ramos in het leven geroepen commissie verwierp die beslissing en veegde tevens het vertoningsverbod voor Jane Campions bejubelde film 'The Piano' van tafel. (Reuter)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden