Manifest tegen de vreemdelingenhaat bij belaagde moskee

Van een onzer verslaggeefsters AMERSFOORT - Vertegenwoordigers van religieuze en maatschappelijke organisaties hebben gisteren een appel tegen vreemdelingenhaat getekend. Het manifest, dat in de Mevlanamoskee in Amersfoort werd gesigneerd, moet een golf van solidariteit met de moslims in Nederland losmaken.

De moskee, een week geleden het doelwit van een aanslag, zat vol belangstellenden. "Moslimbroeders, u heeft zich de laatste tijd misschien een beetje alleen gevoeld" , zei rabbijn A. Soetendorp tegen de moslims, toen hij gisteren de wekelijkse gebedsdienst bijwoonde. "Het verzet tegen de oprukkende vreemdelingenhaat is massaal, maar nog niet goed zichtbaar. Nu is het tijd om onze solidariteit te laten blijken."

In het appel staat dat "uitingen van vreemdelingenhaat niet thuishoren in een rechtsstaat" . R. Naftaniel, directeur van het Centrum voor informatie en documentatie Israel (CIDI), behoort tot de 13 ondertekenaars. "De moskeegangers waren opgetogen over het manifest" , vertelt hij. "We hebben het overhandigd aan M. Ates, voorzitter van de Turks Islamitische culturele federatie." Ates stelde dat hij het manifest niet in ontvangst nam namens de Turkse of islamitische gemeenschap, maar namens de gehele Nederlandse samenleving.

Tot de ondertekenaars van het appel behoren onder meer dr. A. Simonis, imam A. van Bommel, de rabbijnen A. Soetendorp en L. van de Kamp en secretaris-generaal van de Nederlandse Hervormde kerk, K. Blei. Zij hopen dat het appel tegen vreemdelingenhaat een sneeuwbaleffect zal hebben op andere personen en organisaties.

Volgens Naftaniel gaat het niet om de enkeling die zich schuldig maakt aan racisme, maar om het antwoord daarop van de samenleving.

Naftaniel: "Misschien is dit het be gin van iets groters tegen racisme."

"In vergelijking met omringende landen is Nederland een vrij geweld loos land. Uitingen van racisme zijn nog niet krachtig. Maar" , zo waar schuwt Naftaniel, "onder de opper vlakte leeft er meer vreemdelingen haat dan je denkt."

"Wij moeten een schild vormen om de mensen die met racisme be dreigd worden. Dan kan de haat van enkelen nooit doordringen tot de massa."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden