Manifest CDA’ers tegen PVV

Demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager (CDA) staat de pers te woord na zijn onderhoud met informateur Ivo Opstelten in het gebouw van de eerste Kamer in Den Haag. Door de zomervakantie zijn er veel toeristen op het Binnenhof die een kijkje nemen bij de ontwikkelingen rondom de formatie. ( ANP)

Een groep verontruste CDA-leden roept via een manifest de partijleiding op te stoppen met de formatieonderhandelingen waarbij de PVV aan tafel zit. Het accepteren van PVV-gedoogsteun voor een minderheidskabinet van VVD en CDA ondergraaft volgens deze groep de rechtsstaat.

De leden willen niet wachten totdat CDA-leider Maxime Verhagen op een speciaal partijcongres over de formatie komt uitleggen tot wat voor regeer- en gedoogakkoord de onderhandelingen hebben geleid. Het congres kan straks de partijleiding terugfluiten, maar de ondertekenaars van het manifest vrezen dat de achterban daar voor een voldongen feit komt te staan.

„Wij, leden van het Christen-Democratisch Appèl, staan pal voor onze grondrechten”, begint de protestbrief, die tot gisteravond was getekend door 44 leden verspreid over het land, en die openstaat voor alle tegenstanders in de partij. Het manifest vervolgt: „Daarom spreken wij ons uit tegen een regeringssamenwerking, ook in de huidige gedoogconstructie, van onze partij met de Partij voor de Vrijheid.”

Het gedachtengoed van de PVV wordt in het manifest beschouwd als ’een bedreiging voor onze democratische samenleving’. „De PVV stigmatiseert een aanzienlijke minderheid van onze bevolking, maakt deze tot zondebok voor vrijwel alle problemen van onze samenleving.”

Organisator Wouter Beekers, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, noemt het een actie van onderop.

Er staan geen handtekeningen onder van prominente CDA’ers die eerder al openbaar of achter de schermen bezwaar maakten tegen de samenwerking met de partij van Geert Wilders.

De initiatiefnemers willen via een website de ’beweging van onderop’ laten groeien. De site gaat vandaag de lucht in en bereikbaar via
www.wijstaanvooronzegrondrechten.org.

Onder de 44 ondertekenaars zijn allerlei lokale (ex-)politici, onder wie oud-burgemeester Dick Corporaal, wetenschappers, predikant Jan Eerbeek en de oud-Kamerleden Sytze Faber en Ton de Kok.

Ook Ton Herstel, oud-voorzitter van de NCRV en oud-hoofdofficier van justitie, behoort tot de ondertekenaars.

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden