MANGWANANI

Mangwanani, goedemorgen.

Zij (secretaresse, 24): “God wat saai, zo'n lading bidsprinkhanen. Nee, mij zie je nooit met gevouwen handen. Waarom zou ik? Kijk maar naar Noord-Ierland, daar hebben ze elkaar bijna doodgebeden. Zelf ben ik nog wel gedoopt, geloof ik. In welke kerk? Da's een goeie. Geen idee.”

Hij (zakenman, 43): “Weet je wat een mystieke ervaring is? Een spin die een web weeft. Ik ben gek op spinnen, al vanaf mijn vierde. Nee, ik vind ze helemaal niet griezelig. Het zijn juist erg gevoelige dieren, slim ook. Het zien van een black widow heeft voor mij iets religieus. Ja, die happening in Harare daarvan heb ik gehoord. Alleen spreekt de Wereldraad me niet aan. Protestanten die alternatief Vaticaantje spelen, dat zie ik als Italiaan niet zitten. Waarom worden ze niet gewoon weer rooms? Wat ik doe? Spinnen vangen en verkopen.”

Hij (Zambiaan, predikant, 38): “Ons staatshoofd heeft in één ding volkomen gelijk: sodomie is een uitvinding van Satan, een openlijke bespotting van de Heer. Die ziekte komt vrijwel uitsluitend onder blanken voor. Mogen in uw land homo's met elkaar een huwelijk aangaan?! Ik beklaag u dat u in zo'n land moet wonen.”

Zij (hoofd christelijke welzijnsorganisatie in de VS, 53): “Ik heb al maanden naar dit moment toegeleefd. En eindelijk ben ik dan op weg, naar Harare. Het is een genade er te mogen zijn. Daar waait op dit moment voluit Gods geest.”.

Bij aankomst op het vliegveld blijkt er een heel andere wind te waaien. Het regime heeft per 1 december een algemene visumplicht ingevoerd. Iedereen, ook reizigers uit landen voor wie dat al jaren niet meer hoefde, moet 30 dollar neertellen. Zo pikt Mugabe een graantje mee van de christelijke assemblee. Met een geschat aantal deelnemers van rond de 4 000 is dat al snel een aardig bedrag aan harde valuta.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden