Mandela verdrijft zwarte krakers

DURBAN (Reuter) - De Zuidafrikaanse president, Nelson Mandela, heeft zich de woede van honderden townshipbewoners in Durban op de hals gehaald door de zwarte krakers te sommeren te vertrekken.

In een buitenwijk van de havenplaats Durban gaven lokale bestuurders de bewoners de opdracht vierhonderd vervallen panden te verlaten. Op de plek die beschikbaar zou komen, moeten normale huizen komen. De krakers zwoeren daarop te zullen vechten voor hun behuizing omdat zij volgens eigen zeggen nergens anders naartoe kunnen.

De ruzie in het township van Durban brengt de regering in verlegenheid omdat het een van de bitterste herinneringen uit een recent verleden doet herleven: het voormalige apartheidsregime gooide geregeld zwarte Afrikanen uit hun vervallen huizen.

Peter Miller, de provinciale minister van huisvesting, zei dat het ontruimingsbevel naast president Mandela's goedkeuring ook de zegen heeft van Joe Slovo, de nationale minister van huisvesting. Slovo, tevens voorzitter van de Zuidafrikaanse Communistische partij, geldt als dè voorvechter voor de armen.

“Als deze situatie blijft bestaan, dan worden alle initiatieven om de bevolking van Canto Manor fatsoenlijk te behuizen, ondermijnd”, zei Miller. De krakers toonden zich niet onder de indruk van het argument. Ze zeiden in april voor het ANC te hebben gestemd omdat de partij behoorlijke behuizing voor zwarte Afrikanen beloofde. “Slovo en de politie kunnen verrekken. Wij blijven hier, dit is onze plek”, zei een kraker op de dreigende ontruiming. “Mandela heeft nooit beloofd dat een dag na de verkiezingen voor ieder een huis beschikbaar zou zijn”, zei een lokale ANCwoordvoerder. “Maar op korte termijn zal de president niet erg populair meer zijn”, voorspelde hij. In de omgeving van Durban leven meer dan 1,6 miljoen mensen in erbarmelijke omstandigheden. Volgens lokale bestuurders blijven werklozen van het platteland naar Durban trekken.

Nauwelijks drie maanden nadat Mandela's partij, het ANC, aan de macht kwam in ZuidAfrika, kampt de president met nog een ander probleem binnen de eigen gelederen. De guerrilla-afdeling (MK) van het ANC heeft, volgens de woordvoerster van het Zuidafrikaanse leger slechts een klein deel van zijn wapens ingeleverd. In het Afrikaanse leger zijn sinds april de gewapende ANC-vleugel en de ex-guerrilleros opgegaan. Volgens de grondwet moesten de wapens van alle partijen direct eigendom worden van het nieuwe Afrikaanse leger. Maar volgens ANC-zegslieden willen MK-officieren hun wapens niet inleveren, voordat voormalige guerrilleros hogere benoemingen krijgen in het van oudsher witte leger. “Sommigen MK-guerrilleros waren bang dat de oude garde zich tegen hen zou keren, maar zij krijgen op het moment benoemingen, dus deze angst is ongegrond”, zei een ANC'er.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden