Mandela trots op 'golden girl' Heyns

PRETORIA, ATLANTA (Reuter, ANP) - De Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft gisteren de zwemster Penny Heyns gefeliciteerd met haar olympische gouden medaille op de 100 meter schoolslag.

Voor Zuid-Afrika betekende het succes de eerste gouden plak sinds 1952. Van 1964 tot 1992 was Zuid-Afrika uitgesloten van de Spelen vanwege de apartheidspolitiek.

In een bericht dat naar Atlanta gestuurd werd, schreef de president: “Ik heb met trots de beelden van jouw prestatie bekeken. Jij bent onze 'golden girl'. Ik duim voor ons olympische team. Het hele land is één met de olympische ploeg.”

Heyns zwom in de series al een indrukwekkende wereldrecord van 1.07,02. Is dat niet woekeren met krachten? “Nee hoor”, zegt Heyns ontspannen. “Ik ben helemaal niet zo hard van stapel gelopen als ik wilde. Het juiste wedstrijdgevoel is er nog niet. Het was meer een laatste training na drie maanden hard werken. Ik was aangenaam verrast dat ik ruim onder het wereldrecord zat. Bij de vorige verbetering voelde ik me ook al langzaam.”

Maar ze is wel zo langzaam dat ze door niemand bij te houden was. Haar naaste concurrentes Amanda Beard en Riley, die ze afloste als wereldrecordhoudster, keken van een afstandje toe. In de finale was het verschil met Beard en Riley aanmerkelijk kleiner. Heyns arriveerde na 1.07,73. Het goud kwam niet echt in gevaar. Dat was, na het wereldrecord, haar tweede doel dit jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden