SportFinancial Fair Play

Manchester United en Real Madrid laten voetbalfans en boekhouders duizelen

Cristiano Ronaldo (r) van Real Madrid in duel met Wayne Rooney van Manchester United tijdens de eerste halvefinalewedstrijd in de Champions League. Beeld AFP
Cristiano Ronaldo (r) van Real Madrid in duel met Wayne Rooney van Manchester United tijdens de eerste halvefinalewedstrijd in de Champions League.Beeld AFP

De twee absolute grootmachten van het internationale voetbal botsen vanavond voor de tweede keer in twee weken op elkaar. Manchester United ontvangt Real Madrid in de Champions League. Het niveau dat op het veld van Old Trafford te zien is, ligt mijlenver buiten het bereik van Ajax, Feyenoord of PSV. De Nederlandse voetbalfan mag er alleen maar naar kijken, aankomen niet. En dat zal de komende jaren niet veranderen.

Zestien jaar al maken de accountants van Deloitte de 'Football Money League' op. Een financiële ranglijst van de twintig rijkste voetbalclubs ter wereld. De eerste acht edities voerde Manchester United de lijst aan. De laatste acht werden gedomineerd door Real Madrid. Zo liggen de verhoudingen. De Spaanse club was vorig jaar de eerste sportorganisatie die een omzet van meer dan 500 miljoen euro genereerde.

Het gat met de Europese top is sportief en financieel zo groot, dat Ajax - de rijkste club van Nederland - zich in de geldrace niet eens achter de kopgroep, maar achter het peloton bevindt. Ajax volgt in het gezelschap van clubs als VfB Stuttgart, Aston Villa en Fulham. Zij hebben een omzet van rond de 100 miljoen euro. Het zijn geen ploegen die je de komende jaren in de Champions-League-finale verwacht.

Schande

Wie zijn hoop heeft gevestigd op de nieuwe regels van ‘Financial Fair Play’ (FFP), het instrument van de Europese voetbalunie Uefa om financieel wanbeleid en torenhoge schulden bij clubs aan banden te leggen, komt bedrogen uit. Toen Ajax in het begin van het seizoen weer eens klop kreeg van Real, werd er schande gesproken van de 590 miljoen euro schuld bij de Madrilenen. ‘Wij’, de Nederlanders, zouden via steun aan de Spaanse banken indirect Ronaldo en Özil financieren.

De waarheid is dat Real Madrid ‘slechts’ een nettoschuld van 30 miljoen euro aan de Spaanse banken heeft. Dat is ruim binnen de marge van 45 miljoen die de Uefa gaat geven met ‘FFP’. Een groot deel van de schuld van Real heeft zelfs een administratieve oorzaak. Het geld van de seizoenkaarthouders staat als last in de boeken, omdat het in theorie mogelijk is dat het voetbalseizoen niet doorgaat en de fans hun geld terugeisen. In de praktijk is het een flinke zak cash. De Uefa telt deze ‘schuld’ niet mee.

De totale netto schuld (leningen plus uitstaande rekeningen min beschikbaar kasgeld) van Real Madrid is zo’n 125 miljoen euro. Afgezet tegen een omzet van 513 miljoen, is dat geen drama. De bedrijfsvoering van de Koninklijke is behoorlijk gezond. De verhouding tussen salarissen en omzet is ongeveer gelijk aan Manchester United en Ajax: 45 procent, terwijl de Uefa 70 procent toestaat. De club maakte de afgelopen zes seizoenen 230 miljoen euro winst, de laatste keer dat Madrid rode cijfers boekte, was elf jaar geleden.

515 miljoen geleend geld

Manchester United is met een omzet van 396 miljoen euro nummer drie in de financiële competitie, achter Barcelona. Ook de Engelsen hebben een indrukwekkende schuldenlast op hun naam staan. Juichend berichtte de club eind vorig jaar dat de schulden voor het eerst sinds de overname door de Amerikaanse familie Glazer onder de 400 miljoen pond (ruim 460 miljoen euro) waren gezakt. De Glazers kochten ManU in 2005 voor 790 miljoen pond, waarvan 515 miljoen geleend was. De schuld kwam op de balans van United te staan en werd gefinancierd met allerhande leningen.

Manchester United geeft ongeveer driekwart van zijn inkomsten weer uit aan het afbetalen van rente en leningen. Toch behoort de club tot de gezondste sportbedrijven in de wereld. De wedstrijdinkomsten bedroegen vorig seizoen 122 miljoen euro, de commercie (sponsors en fanartikelen) bracht ruim 145 miljoen op. Aan media-inkomsten mocht United 128,5 miljoen euro bijschrijven. Vanaf volgend jaar spelen de Red Devils zeven seizoenen met 'Chevrolet' op hun shirt, in ruil voor 430 miljoen euro.

Duizelingwekkende bedragen, die dus niet alleen opgaan voor de uitgavenkant. Het is waar dat Nederlandse clubs over het algemeen verstandiger zijn met het uitgeven van geld. Maar het is ook waar dat ze dat wel moeten zijn, omdat er nooit zoveel geld binnen zal komen als bij de clubs die de 'cup met de grote oren' wél kunnen winnen. Het verschil is en blijft te zien op het veld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden