Manchester reageert ingetogen op Brexit

Brexiteers vieren een klein feestje in Manchester. Beeld Joost van Egmond
Brexiteers vieren een klein feestje in Manchester.Beeld Joost van Egmond

Nick McArdle en Kieran Dinan hebben een vrolijke ochtend. Met een bord met de tekst "taxi Juncker" vieren ze een klein feestje voor het stadhuis van Manchester, waar de officiële landelijke telling zojuist is beëindigd in het voordeel van het Brexitkamp. "Ik ben verrukt", zegt McArdle. Maar al te veel leedvermaak willen hij ook niet hebben. "Ik hoop vooral dat de blijfstemmers niet moedeloos worden. We kunnen ons lot in eigen hand nemen."

Joost van Egmond

In Manchester zijn de eerste reacties op het nieuws van een Brexit vooral ingetogen. "Ik ben blij", zegt vertrekstemmer Mike Shaul. "Maar ik heb geen idee wat er nu gaat gebeuren."

Shaul behoort in het centrum van Manchester tot een minderheid, Maar liefst 60 procent van de kiezers sprak zich hier uit tegen Brexit. Op zijn werk bij een bank in het centrum kent Shaul ook heel wat 'remainers'. "We zullen wel een leuke discussie hebben", zegt hij grijnzend. "Mijn uitgangspunt was dat het alleen maar slechter zou gaan als we niet zouden vertrekken. Dat scenario is nu vermeden."

Onzekerheid is wat Sarah Anderson juist zorgen baart. Haar werkgever, een autoverhuurbedrijf, had vooraf te kennen gegeven dat een Brexit onzekerheid zou betekenen. "Voorlopig ben ik vooral geschokt. Ik had dit niet verwacht."

Na alle bangmakerij aan beide kanten is het volgens inwoners van Manchester op deze vroege morgen vooral tijd voor reflectie. "We zullen nu moeten bedenken wat we echt willen", zegt Cal Doughty bedachtzaam vanaf een parkbankje naast het stadhuis. Doughty, een bekende komiek in Manchester, heeft de halve nacht commentaar gegeven voor lokale media.

"Wat ik hoop is dat iedereen die met zoveel passie naar de stembus is geweest zich nu ook wil inzetten om het verschil te maken. Om de problemen op te lossen die we zo duidelijk hebben. Mensen voelen zich achtergesteld en daar moeten we iets aan doen. Dat geldt voor beide kampen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden