Man zonder bèta-kennis wint de wetenschapsquiz

Natuur- en scheikunde waren de eerste vakken die hij op het atheneum liet vallen. Mario Stouwie uit het Groningse Leek won de Nationale Wetenschapsquiz 2011 dan ook niet door zijn bètakennis, maar door zijn verfijnde speurneus.

"Er was maar één vraag waarvan ik het antwoord direct wist", vertelt Stouwie op de ochtend na de uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz op Tweede Kerstdag. Aan het eind van die avond werd bekend dat de Groninger de quiz had gewonnen. Hij maakte geen enkele fout. De 38-jarige accountant is helemaal niet zo'n feitenkenner. Hij moest eerder vertrouwen op zijn enorme motivatie om net zo lang te speuren en te checken tot hij zeker wist dat al zijn antwoorden klopten.

"Ik zorg er altijd voor dat ik mensen met kennis om mij heen verzamel, maar het meeste zoek ik op", zegt Stouwie. Volgens hem was zijn inzet doorslaggevend: "Ik ben er de afgelopen weken elke dag wel een paar uur mee bezig geweest."

Het is niet voor het eerst dat Stouwie de Wetenschapsquiz foutloos maakte. Vorig jaar lukte hem dat ook al, maar toen werd door loting de prijs aan een andere deelnemer met nul fouten toegekend. Ook dit jaar waren er twee deelnemers zonder fouten. Het lot bleek Stouwie dit keer wel goedgezind. Hij wint hiermee een reis naar de William Herscheltelescoop op het Spaanse eiland La Palma. Ongeveer 3500 mensen hadden de schriftelijke quiz ingevuld. Gemiddeld beantwoordden de inzenders 6,3 van de 15 vragen goed.

Iedereen kan de antwoorden zoeken op internet, maar volgens Stouwie komt het erop aan hoe je dat doet, en vooral ook waar je zoekt. Die kennis noemt hij zijn belangrijkste wapen bij het maken van de wetenschapsquiz. "Als je op Google de vraag intikt zoals die bij de quiz is geformuleerd, kom je alleen bij andere quizjes terecht. Je moet er goed over nadenken welke zoekwoorden je gebruikt en ook op buitenlandse websites kijken."

Stouwie schetst een voorbeeld aan de hand van een vraag van de quiz. Na het inschenken van de drank stijgen champagnebelletjes sneller op dan bierbelletjes van dezelfde grootte. Hoe komt dat? "Een van de meerkeuzeantwoorden was dat het kwam doordat er in bier meer eiwitten zitten. Daarom combineerde ik de zoekwoorden 'champagnebelle-tjes' en 'eiwitten'. Zo kwam ik op een site terecht waar stond dat dat inderdaad zo is. Door de eiwitten ervaren de belletjes van bier meer weerstand."

Bij eerdere edities van de quiz speurde Stouwie niet alleen, maar verrichte hij ook zelf weleens een onderzoekje. "Er werd eens gevraagd welke kant water opstroomt als het in het afvoerputje terechtkomt: met de klok mee of ertegenin. Dat heb ik toen meteen zelf geprobeerd. Nee, ik weet het antwoord niet meer, het is al een tijdje geleden."

Dit jaar was zo'n onderzoek niet nodig. De winnaar had in heel korte tijd uitgevogeld of het mogelijk was om een shirt dat je binnenstebuiten draagt goed te krijgen terwijl je handen met handboeien aan elkaar vastzitten: "Kijk maar op YouTube."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden