Man vervolgd voor hulp bij zelfdoding

OM benadert zaak omzichtig vanwege maatschappelijk gevoelige materie

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

De rechter trekt twee dagen uit voor de zaak tegen Albert Heringa (70) uit Bennekom. De man hielp in juni 2008 zijn stiefmoeder Moek (99) uit Ermelo bij haar overlijden. Twee jaar later meldde hij dit feit bij het Openbaar Ministerie, dat vervolgens ruim drie jaar wachtte met de vervolging van Heringa. De zittingsdagen zijn nog niet bekend.

Justitie had veel tijd nodig om de zaak rond te krijgen, omdat het hier gaat om maatschappelijk gevoelige materie, zo bracht de officier van justitie gisteren tijdens een regiezitting voor de rechtbank van Zutphen naar voren. Justitie liet onder anderen een medisch-ethicus naar de zaak kijken.

Raadsman Willem Anker wil ook dat Roelie Dijkman, een specialist ouderengeneeskunde, en publicist Hans van Dam worden gehoord over de kwestie. "Het criterium 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden' speelt niet in deze zaak. In wezen gaat het om een niet-medische kwestie", zei hij. Moek was naar eigen zeggen destijds klaar met haar leven.

Anker wil ook dat een consulent van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wordt gehoord. Deze werd door Heringa om advies gevraagd. De NVVE heeft Heringa naar buiten altijd gesteund in deze zaak. Afgelopen augustus nog opende zij een meldlijn voor mensen die naasten hebben geholpen bij zelfdoding. "Zij kunnen dit geheim niet delen omdat de hulp, die zij in uiterste nood gaven, strafbaar is", aldus de NVVE.

De rechtbank honoreerde de verzoeken van de verdediging. De deskundigen zullen ter zitting worden gehoord. Ook zullen delen van een NCRV-documentaire worden vertoond, waarin door Heringa gemaakte opnamen zijn te zien waarin Moeke haar laatste pillen slikt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden