Man verkocht voor 2,5 miljoen horeca-papieren zonder examen

Van een onzer verslaggevers ZOETERMEER - Een medewerker van het SHV Onderwijscentrum in Zoetermeer blijkt de afgelopen jaren voor 2,5 miljoen gulden aan horeca-papieren te hebben verkocht, zodat de kandidaten zonder examen te doen toch een eigen zaak konden beginnen.

De 42-jarige organisator van de examens die in december al is opgepakt, zit nog vast in afwachting van zijn proces.

De man die een sleutelfunctie bekleedde, is inmiddels door SHV ontslagen. Ook twee mannen die bemiddelden tussen de man en mogelijke kopers zijn aangehouden. Justitie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De zaak kwam aan het rollen na anonieme tips over de handel in diploma's, waarna de Economische Controle Dienst (ECD) een onderzoek instelde. In december bleek dat er inderdaad werd gefraudeerd. Deelnemers konden via de bemiddelaars voor 10 000 gulden een diploma Horeca Ondernemers Vaardigheden en verklaringen Sociale Hygiëne kopen. De organisator heeft volgens justitie in totaal 250 diploma's illegaal van de hand gedaan.

Onderwijscentrum SVH laat een extern bureau bij de 250 personen die via fraude aan hun papieren zijn gekomen, de diploma's terugvorderen. Hun namen en diploma-nummers zijn bekend.

Dit betekent dat zij geen vestigingsvergunning van de gemeente en Kamer van Koophandel meer kunnen krijgen. Al verstrekte vergunningen worden ingetrokken, waardoor degenen die voor 10 000 gulden het diploma op onrechtmatige wijze hebben verkregen, hun zaak weer kunnen sluiten.

Het Onderwijscentrum heeft na het bekend worden van de fraude de controle op de examens en de afgifte van de diploma's verscherpt. Ook zijn voor beide examens nieuwe vragen en opdrachten ontwikkeld, omdat SVH niet uitsluit dat de hoofdverdachte ook die heeft verkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden