Man verdacht van handel in sjoemelschelpen

Schelpen worden gebruikt op fiets- en wandelpaden. Beeld Hollandse Hoogte
Schelpen worden gebruikt op fiets- en wandelpaden.Beeld Hollandse Hoogte

Justitie denkt dat er voor tonnen euro's aan schelpen illegaal is opgevist. Die schelpen belanden op fietspaden.

Frank Straver

De directeur van een schelpenbedrijf uit Harlingen wordt verdacht van oplichting. De man zou tussen 2011 en mei 2013 illegaal schelpen uit de Waddenzee hebben opgevist. Het vermoede gesjoemel leverde hem honderdduizenden euro's op, denken opsporingsdiensten. Opsporingsambtenaren van onder meer Rijkswaterstaat vielen gisteren binnen op twee locaties van zijn bedrijf. Ze namen administratie in beslag. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt nu of de verdachte vervolgt moet en kan worden. Het OM verdenkt hem van valsheid in geschrifte.

Het betreffende bedrijf haalt lege schelpen uit de Noordzee. Kokkels vooral. Die worden verhandeld. Schelpen dienen vaak als isolatiemateriaal of bodemverbeteraar. Ze belanden ook vaak op fietspaden. De onderneming uit Harlingen mag, binnen vastgestelde vergunningsnormen, schelpen winnen. Het bedrijf moet daarbij aan Rijkswaterstaat melden waar schelpen opgevist zijn, en hoeveel. De verdachte zou hierover bewust onjuiste informatie hebben verstrekt.

De verdenking van fraude leidt intern tot een schok, zegt een medewerker van het schelpenconcern. "Het is nogal wat. Er was hier een flinke inval. Plotsklaps." De medewerker wil nog geen conclusies trekken. "We wachten af. Het zal niet de eerste keer zijn dat er in deze branche fouten worden gemaakt bij controlewerk."

Directeur Arjan Berkuysen van de Waddenvereniging reageert geschokt op de verdenking. "In het verleden zijn al veel schelpen gewonnen, uit diepe geulen van het Waddengebied. Eventuele winning moet vanzelfsprekend volgens de regels gebeuren", zegt Berkhuysen. Bedrijven mogen niet ongebreideld schelpen winnen. Zolang er geen normen overschreden worden is er volgens de Waddenadviesraad geen schadelijk effect. Het veronderstelde gesjoemel zou schadelijk kunnen zijn, zegt Berkhuysen. "Schelpen zijn van groot belang voor de vorming en stabiliteit van de eilanden." Het is niet de eerste keer dat opsporingsdiensten een 'schelpenfraude' op het spoor zijn. Onlangs startte een onderzoek naar een soortgelijke verdenking bij een Zeeuws bedrijf.

De naam van de medewerker van het bedrijf is bij de redactie bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden