Man onthoofd bij aanslag op Frans gasbedrijf

De Franse politie heeft de omgeving van het gasbedrijf beveiligd. Beeld afp
De Franse politie heeft de omgeving van het gasbedrijf beveiligd.Beeld afp

Het gasbedrijf Air Products in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier is vanochtend het doelwit geworden van een terroristische aanslag. De Franse president Francois Hollande liet weten dat er één dode is, en twee gewonden. Meerdere mensen zijn gearresteerd in verband met de aanslag. Een van de arrestanten is een bekende van de inlichtingendienst wegens mogelijke banden met islamitische extremisten.

De aanslag werd gepleegd in Saint-Quentin-Fallavier, in de regio Isère, niet ver van Lyon. Twee mannen ramden met hun auto de poort van de fabriek en een aantal gasflessen, waardoor een explosie volgde. Bij de plek van de explosie werd een onthoofd lichaam gevonden met verschillende vlaggen van Islamitische Staat, een witte en een zwarte, beide met Arabische opschriften. Het hoofd was aan een hek gespiest en zou zijn beklad met Arabische teksten.

De identiteit van het slachtoffer is inmiddels ook bekendgemaakt. Het gaat om een chauffeur van een transportbedrijf uit Chassieu. Hij was de baas van een van de hoofdverdachten van de aanslag, Yassin S.

Bekende van de politie
Yassin S. is een bekende van de Franse politie. Hij is twee jaar in de gaten gehouden omdat hij mogelijk zou zijn geradicaliseerd. Het onderzoek naar de man is in 2008 gestaakt. Hij had tot dusverre geen strafblad. S. zou mogelijk met een medeplichtige een vestiging van Air Products in Saint-Quentin-Fallavier hebben willen laten ontploffen. Dat mislukte.

De 35-jarige S. komt uit Saint-Priëst, ook een voorstad van Lyon. Hij zou met soennitische extremisten sympathiseren en had een vlag van Islamitische Staat bij zich. Volgens een zegsman van de moskee in Saint-Priest vertoonde hij zich nooit in het gebedshuis. Zijn echtgenote is ook aangehouden. Ze heeft gezegd helemaal niets van de beweegreden van haar man te begrijpen. Over een eventuele tweede dader is nog niets bekend. Wel is een tweede man aangehouden in verband met deze zaak.

Beveiliging aangescherpt
Volgens de Franse krant le Dauphiné Libéré waren er al weken sterke signalen dat er een aanslag zou worden gepleegd in het gebied. De Franse Premier Valls heeft inmiddels de beveiliging in de hele regio laten aanscherpen.

De terreurbestrijdingsbranche van de Franse politie onderzoekt de plaats van de aanslag. Het onderzoek richt zich op "moord en poging tot moord in een georganiseerde groep in relatie tot terrorisme'', zei het Openbaar Ministerie in Parijs.

Verhoogde terroristische dreiging sinds Charlie Hebdo
Sinds de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo in januari, heeft de Franse overheid drastische beveiligingsmaatregelen genomen om een nieuwe aanslag te voorkomen. Cazeneuve, heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd dat de kans op een nieuwe terroristische aanslag "zeer hoog" was.

Hij gaf begin juni aan dat er tot nu toe 1750 mensen zijn aangehouden "wegens hun betrokkenheid bij radicale islamitische organisaties". Bovendien zijn er zo'n 130 strafrechtelijke procedures aan de gang tegen 650 personen die verdacht worden van terroristische activiteiten, aldus Cazeneuve.

De angst voor een nieuwe aanslag werd al in april op scherp gezet toen een Algerijnse student, Sid Ahmed Ghlam, opgepakt werd. Hij was van plan uit naam van de islam een aanslag te plegen op een kerk in Villejuif, nabij Parijs.

Hollande keert terug vanuit Brussel
De Franse president François Hollande heeft het EU-overleg in Brussel vanwege de aanslag verlaten en is teruggekeerd naar Parijs. Hij gaf eerder vanmiddag een persconferentie, waarin hij aankondigde om 15.30 een vergadering in kleine kring te hebben op het Elysée over de gebeurtenissen bij de fabriek. Hij benadrukte dat het belangrijk is om "niet toe te geven aan de angst".

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft gereageerd op de aanslag. Hij noemde het "misselijkmakend en luguber". Hij zei ook dat we ons niet moeten laten intimideren en moeten blijven staan voor onze vrijheid en onze normen en waarden.

'Substantieel dreigingsniveau'
Veiligheidsminister Ard van der Steur wees vandaag op het grote belang van samenwerking op veiligheidsgebied binnen Europa, dat immers staat "voor vrijheid, democratie en recht". Volgens Van der Steur blijft het dreigingsniveau "substantieel", wat betekent dat er een aanslag zou kunnen plaatsvinden, maar dat er geen concrete aanwijzing voor is.

In de Nederlandse vestiging van het getroffen Franse bedrijf zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat iets dergelijks ook daar zou gebeuren, zo bleek uit de woorden van Van der Steur.

De brandweer is inmiddels ter plaatse. Beeld Le Dauphiné Libéré
De brandweer is inmiddels ter plaatse.Beeld Le Dauphiné Libéré
null Beeld Le Dauphiné Libéré
Beeld Le Dauphiné Libéré
null Beeld Le Dauphiné Libéré
Beeld Le Dauphiné Libéré
Franse politie voor de ingang van het gasbedrijf. Beeld afp
Franse politie voor de ingang van het gasbedrijf.Beeld afp
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is onderweg naar de plaats van de aanslag. Beeld afp
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is onderweg naar de plaats van de aanslag.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden