Man of vrouw, KPN ziet geen verschil

Veel kritiek op beleidswijziging bij bedrijf: Juist meer vrouwen nodig aan de top

KPN hield gisteren op sociale media de gemoederen van zowel mannen als vrouwen bezig. Maar er was een opvallend verschil. Mannen twitterden vooral over de nieuwe iPhone 6 bij de KPN-winkels, vrouwen spraken schande van het afschaffen van het vrouwenquotum.

In tijdschrift Intermediair verklaarde KPN dat het vrouwenquotum is afgeschaft omdat de nieuwe topvrouwen 'in gedrag en capaciteit erg op de mannen leken die er al zaten, inclusief hun tekortkomingen'.

Logisch, stelt hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit Esther-Mirjam Sent. Juist daarom moeten er meer vrouwen aan de top komen. Sent spreekt over een kritische massa van 35 procent. "Onder de 35 procent word je vooral gezien als vrouw en blijft de mannelijke cultuur dominant. Pas boven de 35 procent worden vrouwen als individu gezien en gaan zij zich ook zo gedragen."

Veel hoon kreeg KPN vanwege het argument dat het vrouwenquotum de hoogopgeleide allochtonen in de weg zat. "Alsof je geen allochtone vrouwen hebt", zegt Sent. "Er wordt niet breed genoeg gekeken. En inderdaad, het is ook belangrijk homoseksuelen en allochtonen aan de top te hebben. Het probleem is eerder dat er te veel blanke mannen aan de top zitten dan vrouwen."

Vrouwen die de apenrots beklimmen hebben volgens Sent twee keuzes. Aanpassen of jezelf blijven. Wie zich aanpast, lijkt competent maar onaardig. Wie zichzelf blijft, lijkt aardig maar incompetent. "Als je geen lid bent van de dominante cultuur, doe je het nooit goed."

Zonder kritische massa zal de kwaliteit van vrouwen altijd bekeken worden door de seksebril. Daarom vind Sent het 'absoluut niet slim' dat KPN het quotum overboord heeft gezet. Ook al omdat de bedrijfsresultaten beter zijn met diversiteit aan de top.

Universitair hoofddocent aan de Universiteit van Utrecht, Peter-Jan Engelen, ziet daarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs. Ja, er zijn onderzoeken die aantonen dat bedrijven met veel vrouwen beter presteren, net zoals er onderzoeken zijn die het tegendeel beweren. "Er zijn ook onderzoeken die laten zien dat raden van bestuur bij veel diversiteit ontaarden in praatclubjes en minder effectief zijn in de besluitvorming." Man of vrouw, Engelen noemt het 'de minst relevante dimensie rond diversiteit'. "Ik pleit voor een ruimere kijk op diversiteit. Voor een bedrijf is het veel relevanter welke ervaring iemand met zich meebrengt, welk netwerk of welk waardenpatroon."

Nederland hanteert een streefcijfer van 30 procent vrouwelijke topbestuurders in 2016. Dat gaan bedrijven in Nederland bij lange na niet halen. Minister Jet Bussemaker denkt daarom hardop over een verplicht quotum. Dat is volgens Sent hard nodig om de diep ingesleten vooroordelen over vrouwen en leiderschap te omzeilen.

Engelen is geen voorstander van quota omdat diversiteit voor elk bedrijf anders is. Een uniforme regeling is dan weinig effectief. Een onderneming die zich richt op vrouwelijke consumenten, heeft behoefte aan meer vrouwen, een bedrijf dat ouderen als doelgroep heeft, zal eerder naar de leeftijd kijken. "Het zal wel heel toevallig zijn als het voor elk bedrijf goed uitpakt dat 30 procent van de raad van bestuur vrouw is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden