’Man met rode muts’ is toch niet van de meester zelf

Het schilderij ’Man met rode muts’ (1658-1660) uit de collectie van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen is waarschijnlijk niet door Rembrandt zelf geschilderd, maar wel afkomstig uit zijn atelier.

Dit is gebleken tijdens een restauratie. Lange tijd bestonden twijfels over de echtheid van deze ’Rembrandt’, omdat er allerlei dingen niet klopten. Zo was de lichtval vrijwel afwezig en maakte het gezicht van de man een scheve indruk.

Maar tijdens een restauratie is vastgesteld dat dit het gevolg is van latere overschilderingen. Toen die allemaal waren weggehaald, ontdekten de restauratoren dat de grondering onder de oorspronkelijke verflaag uit kwarts bestaat, een ingrediënt dat uitsluitend in het atelier van Rembrandt is toegepast.

Waarschijnlijk heeft Rembrandt het schilderij niet zelf gemaakt maar een medewerker. Bepaalde stijlkenmerken wijzen daar op.

’Man met rode muts’, dat sinds 1937 in bezit is van Boijmans, is onlangs uitgeleend voor de tentoonstelling ’De late religieuze portretten van Rembrandt’ in Washington en Los Angeles.

De confrontatie van het doek met vergelijkbare werken was de aanleiding om het te restaureren. Daarbij bleek dat de muts en mantel ooit volledig zijn overgeschilderd. Een deel van de originele verflaag bleek op sommige plaatsen versleten. Die slijtageplekken zijn gereconstrueerd en opnieuw ingeschilderd, zodat het schilderij weer zijn oorspronkelijke opzet toont.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden