Man (legerervaring) zoekt baan

De regering-Bush organiseert banenmarkten voor Irak- en Afghanistanveteranen, om hen niet te laten verkommeren zoals na ’Vietnam’.

George Anu (24) is net afgezwaaid uit het Amerikaanse leger. Hij komt rechtstreeks uit Afghanistan, waar hij zestien maanden diende. Hij heeft alleen een diploma middelbare school. „En met mijn gevechtservaring kan een baas weinig”, lacht hij. Toch denkt hij snel een burgerbaan te vinden.

Daarvoor is hij naar de speciale banenmarkt voor veteranen gekomen, die eerder deze week plaatsvond in een kelderzaal van een beursgebouw in Manhattan. „Ik zoek iets wat dicht tegen mijn legerervaring aanligt. Brandweerman of kustwachter?”, denkt Anu hardop. De banenmarkt is een initiatief van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Dat houdt deze weken rond Veteranendag, komende zondag, in 120 steden zulke markten. Ook is er de campagne ’Neem Eerst Veteranen Aan’. Via een speciale website kunnen werkgevers vacatures aanmelden, waarna het arbeidsbureau op zoek gaat naar ex-militairen.

Zulke maatregelen moeten nieuwe Irak- en Afghanistanveteranen helpen snel burgerbanen te vinden. Het ministerie wil niet dat zij, zoals relatief veel getraumatiseerde Vietnamveteranen in de jaren zeventig, vergeten raken, dakloos worden of wegzinken in verslavingen.

Voorlopig gaat het niet die kant op. Terwijl de oorlogen in Irak en Afghanistan nog in volle gang zijn, doen veteranen het goed, weet onderminister Charles Cicciolella, die de markt in Manhattan opende. „Ze zitten over de hele linie een vol procent onder het landelijke werkloosheidscijfer.” Dat bedroeg vorige maand 4,7 procent. Alleen de groep van 20 tot 24 jaar zat in 2006 met tien procent twee procent boven het werkloosheidscijfer van hun burgerleeftijdsgenoten. Die kloof valt goed te verklaren, meent de onderminister. „Deze groep heeft nog nooit een burgerbaan gehad. Ze moeten nog leren een cv op te stellen en zich te presenteren.” Na een jaar zakt hun werkloosheidscijfer naar het gewone veteranenniveau.

David Ollivierri (33) snapt dat jonge veteranen wat langzaam hun weg vinden. Hijzelf kwam in 2003 terug uit Irak. „Het was zo deprimerend daar. Ik vroeg me de hele tijd af: ’Wat doen we hier’. Je kunt daarna niet meteen aan de slag. Je moet eerst die stress kwijtraken.” Ollivierri ging boekhouding studeren. Hij krijgt volgende week zijn diploma uitgereikt en heeft net contact gelegd met een bank.

De banenmarkt zelf wekt ook niet de indruk dat werkloosheid onder Irakveteranen al een groot probleem is. Het loopt zeker niet storm. Vooral oudere oud-militairen, zoals de 48-jarige Kelly Moore, die al 23 jaar geleden afzwaaide, zijn gekomen

Moore is sinds een half jaar werkloos. Zijn legerdienst is meestal een pre bij werkgevers, vertelt hij. „Die zeggen: ’Dan weet ik dat je ’s ochtends ook echt op komt dagen.” Moore is bereid alles aan te pakken, maar op zijn gang langs de ongeveer zestig kramen, wordt hij moedeloos. „Ze leggen allemaal de grens bij 35 jaar.”

De banenmarkten lijken net zo zeer vanwege de publiciteit als om de arbeidsbemiddeling te zijn opgezet. De Democraten in het Congres verwijten de regering-Bush al tijden dat zij de Irakveteranen verwaarloost, met name als het om hun medische zorg gaat. Met het oog op het verkiezingsjaar 2008 willen de Republikeinen dat argument ontkrachten. Voor de bedrijven op de markt is goede pr vaak de hoofdreden voor hun aanwezigheid. „Wij staan hier niet om zoveel mogelijk cv’s op te halen”, meldt Don Geisler van investeringsbank Merrill Lynch. „We willen in de eerste plaats ons patriottisme tonen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden