’Man kan best een feminist zijn’

Op de redactie van maandblad Opzij is geen plaats voor mannen. Dat is discriminatie, vindt de Commissie Gelijke Behandeling.

Van onze verslaggever

Feministisch maandblad Opzij mag mannen niet uitsluiten bij sollicitatieprocedures. Dat vindt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Het Bureau Discriminatiezaken diende vorig jaar een klacht in tegen het tijdschrift omdat op de kernredactie van Opzij geen mannen mogen werken. De CGB gaf het Bureau Discriminatiezaken gisteren gelijk: het beleid van Opzij is ’gewoonweg discriminerend’, aldus de commissie. Haar oordeel is niet bindend. Wel houdt de rechter er rekening mee in een eventuele rechtszaak.

Opzij wil geen mannelijke redacteuren omdat volgens het blad alleen vrouwen feminist kunnen zijn. Maar volgens de commissie kunnen ook mannen feminist zijn. „Misschien kan een man wel feministischer schrijven dan menig ander”, licht voorzitter Alex Geert Castermans toe. „Je kunt niet op voorhand zeggen dat mannen niet aan de maatstaf voldoen.”

In de procedure voerde Opzij ook aan dat de redactie een voorbeeldfunctie heeft: ze laat zien dat een team met alleen vrouwen goed werk kan leveren. Als er ook mannen voor het blad gaan schrijven, valt die voorbeeldfunctie weg. Het zou het blad bovendien minder geloofwaardig maken. De CGB heeft begrip voor dat standpunt, maar vindt het onvoldoende reden om mannen te weren.

Een paar jaar geleden raakte Opzij in opspraak omdat hoofdredacteur Cisca Dresselhuys geen vrouwen met een hoofddoekje wilde aannemen. Het doekje is volgens haar een symbool van vrouwenonderdrukking en past daarom niet op de redactie van een feministisch tijdschrift.

Opzij is op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur, die de net gestopte Dresselhuys moet vervangen. „Het spreekt voor zich dat de nieuwe hoofdredacteur een vrouw moet zijn met een grote interesse in het feminisme”, aldus het functieprofiel.

Margriet van der Linden (oud-hoofdredacteur van Blvd.) wordt als mogelijke kandidaat voor de functie genoemd. Margriet-hoofdredacteur Anneliese Bergman werd al benaderd door Opzij, maar zij haakte af tijdens de sollicitatieprocedure.

Cisca Dresselhuys leidde het blad bijna 27 jaar. Onder haar leiding verwierf het opinieblad een grote lezersaanhang. Met een betaalde oplage van meer dan 85.000 exemplaren is het een van de grotere vrouwenbladen van Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden