Man gaat niet méér zorgen door minder uren werk

Een huisvrouw doet de was (1966). Beeld anp
Een huisvrouw doet de was (1966).Beeld anp

Vrouwen blijven gemiddeld ruim twee keer zoveel in het huishouden doen als mannen. Een langere of kortere werkweek heeft nauwelijks invloed op de verdeling van zorgtaken, zo constateert het Verwey-Jonker Instituut. Minister Asscher doet daarom geen nader onderzoek naar aanpassing van de arbeidsduur, zo laat hij vandaag aan de vaste Kamercommissie van sociale zaken en werkgelegenheid weten.

Onno Havermans

Asscher had het instituut gevraagd na te gaan of aanpassing van de werkweek effect heeft op de verdeling van zorg. Dat valt tegen. "Je kunt arbeidstijd wel van bovenaf opleggen, maar je kunt niet zeggen: dan moet u thuis de taken eerlijker verdelen", aldus Marian van der Klein, onderzoeker bij Verwey-Jonker. "Dat is toch een mentaliteitskwestie."

Zorgen voor je kind is ook leuk
Maatwerk helpt wel, zegt Van der Klein. Zoals de mogelijkheid om thuis te werken, of het goede voorbeeld van andere mannen die tonen dat zorgen voor je kind ook leuk is. De arbeidsmarkt verandert sneller dan de zorgverdeling, concludeert Van der Klein, die met haar collega Marjan de Gruijter een reeks onderzoeken over een periode van veertig jaar analyseerde. Vrouwen zijn in de loop der jaren weliswaar meer gaan werken - inmiddels is 53 procent economisch zelfstandig, tegen 74 procent van de mannen - en mannen zijn meer in huis gaan doen. Maar nog altijd doen vrouwen met twintig uur per week gemiddeld meer dan twee keer zoveel aan het huishouden en de zorg voor kinderen als mannen (negen uur per week).

Het traditionele kostwinnermodel (man werkt, vrouw bestiert het gezin) heeft plaatsgemaakt voor het huishouden met anderhalf inkomen. Vrouwen werken dan wel meer, ze doen dat vooral in deeltijd. Waar de man zijn keuze voor de werkweek bepaalt aan de hand van het loon, staat voor de vrouw bijna altijd de combinatie werk-zorg voorop.

Andere prioriteiten
"Ze kiezen er zelf voor", zegt Van der Klein. "Tenminste, ze denken dat het een individuele keuze is. Ze willen een relatie met de kinderen opbouwen, zelf voor ze zorgen. Als je naar de statistieken kijkt, is daar weinig individueels aan. Uit elk onderzoek blijkt dat tijd voor zorgtaken voor vrouwen belangrijker is dan voor mannen."

Vanuit de Tweede Kamer was aangedrongen op nader onderzoek naar de arbeidsduur. Partijen verschillen in hun benadering: de een meent dat verlenging van de werkweek van vrouwen tot een evenwichtiger verdeling van zorgtaken leidt. Volgens de ander is verkorting juist bevorderlijk voor meer zorg door mannen. Verkorting lijkt het meest kansrijk, stelt Van der Klein. "Al moet je dan wel weten waarom het bij vrouwen anders werkt. Waarom besteedt een man in een extra vrij uurtje een kwartier aan zorg en een vrouw een half uur?"

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden