'Man en vrouw te veel als gelijk gezien'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Mannen en vrouwen zijn voor de wet gelijk, net als homo's en hetero's. Terecht, betoogt Wendy Schrama, hoogleraar familie- en jeugdrecht in Groningen, vandaag in haar oratie. Maar bij het beoordelen van relaties schieten we de laatste tijd door in dat gelijkheidsdenken.

Het ultieme voorbeeld is volgens haar het recht dat lesbische stellen sinds vorig jaar hebben om hun kind ook van de niet-biologische moeder te laten afstammen. "Hierop was veel kritiek, maar van groot belang was dat de rechtsposities van ouders en kinderen van homo's gelijk moest zijn aan die van hetero's. Toch is het voor iedereen duidelijk dat hier sprake is van een cruciaal verschil: de hetero-ouder is ook de biologische ouder, en de lesbische moeder is dat in de helft van de gevallen niet."

Ook houdt Schrama haar hart vast voor de plannen om de plicht voor partneralimentatie te beperken van twaalf tot vijf jaar. "Vaak gaat het om bijstandsmoeders die profijt hebben van een sterk alimentatierecht. Maar de tijdgeest is dat we juist mannen beschouwen als slachtoffers van een lange alimentatieplicht."

nederland 8

Meer nieuws

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden