Man en paard als gelijken

In 'The Northern Nevada Correctional Center' worden mannelijke gedetineerden aan het werk gezet als paardenmenners. (Trouw)

Het oogt in ’Among Horses and Men’ zo vanzelfsprekend zinvol dat je het iedere ontsporende jongere zou gunnen: de manege.

Zelfbeheersing leren via het mennen van paarden. Via de macht over, en het gevoel voor het dier komen tot een beheersing van het ik, of beter: het ’id’; die drang van binnen die ervoor zorgt dat een man steeds weer in de fout gaat.

Documentairemaakster Marjoleine Boonstra filmde drie maanden in de woestijn van Nevada in ’The Northern Nevada Correctional Center’ waar mannelijke gedetineerden aan het werk worden gezet als paardenmenners. Paarden brengen goede mensen voort, meent directeur Hank die de mannen en de paarden aan elkaar koppelt. Een echte macho kan van hem een echte wilde krijgen.

Lang geleden gebruikten documentairemakers Maarten Schmidt en Thomas Doebele dezelfde metafoor bij hun portret van een havo 4-leerlinge die steeds in botsing kwam met haar leraren. Dit paardenmeisje bleek als ruiter precies te weten hoe je een eigenzinnig dier in bedwang moest krijgen. Het paard moest weten wie de baas was, meldde ze, en dan kon je af en toe de teugels ook laten vieren. Geen benul had ze echter dat de regels voor haar paard, evengoed voor haar zelf golden.

Boonstra registreert het leven tussen de bergen in Nevada rustig en terughoudend. Ze filmt de eerste keer op een paardenrug, de laatste ronde voor een veiling. Ze praat met de mannen over hun misdaden, hun familie, hun gebrek aan controle, hun gedachten over de toekomst. Frappant is dat ook in deze film de menners de lijn tussen dier en mens niet allemaal even sterk doortrekken. Sommigen leren van de training, maar bij anderen voorvoel je al dat wanneer de leiding wegvalt ze de verantwoordelijkheid voor zichzelf weer niet zullen kunnen dragen.

Als ’moederskind’ Chris zegt dat hij nog geen idee heeft wat hij buiten zal gaan doen, dat hij hoopt dat zijn vader hem zal komen halen, maar dat hij niet weet waar onderweg zijn vader hem er weer uit zal gooien, dan voel je dat het met die man weer mis zal gaan. Een kleerkast om te zien, maar een groot gat in zijn ziel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden