Update

Man die op file inreed naar Pieter Baan Centrum

© ANP Beeld
© ANP

De 47-jarige Maikel R. uit Tilburg die in oktober op de A2 op een door de politie gecreëerde file inreed en daarbij een inzittende van een andere auto doodde, moet naar het Pieter Baan Centrum ter observatie. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bepaald tijdens de eerste procesdag in deze zaak.

ANP/Redactie

Maikel R., werd op de bewuste dag achtervolgd door de politie omdat hij, na getankt te hebben, zou zijn weggereden zonder te betalen. De man, die met zijn zoon in de auto zat, negeerde een stopteken van de politie. Verder ramde hij drie keer een politieauto voor hij in de file op een andere auto botste. Het Openbaar Ministerie verdenkt R. van doodslag op de inzittende, een 35-jarige man uit Maastricht, en van poging tot doodslag op politiemensen op wie hij inreed.

De rechtbank wees maandag een verzoek van advocaat Gerald Roethof af om de zaak direct te schrappen. Roethof vond dat het dodelijk ongeluk de schuld van de politie was. Hij noemde het gevaarlijk en onnodig om een 'filefuik' op te zetten om ,,een eenvoudige benzinedief'' op te pakken. Roethof wees er op dat andere automobilisten hebben gezegd dat het een plotselinge en gevaarlijke file was.

Discussie over het gebruik van de 'filefuik'
De aanklaagster bracht daar tegenin dat alle andere auto's die op de snelweg reden wel op tijd konden stoppen. Zij zei dat het optreden van de politie op dit moment wordt onderzocht door de rijksrecherche, maar dat onderzoek is nog niet klaar. De rechtbank bepaalde daarop dat het rapport van de rijksrecherche zo gauw het af is in het dossier wordt gestopt.

Het ongeval leidde tot een discussie over het gebruik van de 'filefuik', waarbij de politie een opstopping creëert om iemand tot stoppen te dwingen. De fuik is niet alleen ingezet omdat sprake was van benzinediefstal, maar omdat de bestuurder meerdere strafbare feiten zou hebben gepleegd, aldus de politie.

De volgende zitting in deze zaak is op 23 april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden