Man Booker Prize voor Indiër Aravind Adiga

Aravind Adiga, winnaar van de Man Booker Prize. (EPA) Beeld
Aravind Adiga, winnaar van de Man Booker Prize. (EPA)

Aravind Adiga, de nog maar 33-jarige schrijver van ’De witte tijger’ heeft de Man Booker Prize gewonnen, wereldwijd de meest prestigieuze prijs voor Engelstalige romans.

Het boek, dat afgelopen zomer in Nederlandse vertaling verscheen, legt op scherpe, satirische toon de klasseverschillen in de Indiase maatschappij bloot. De ik-figuur is een slimme, maar arme zoon van een riksjarijder, die naar New Delhi en Mumbai trekt om hogerop te komen. Als hij eenmaal chauffeur van een rijke zakenman is geworden, blijkt er nog heel wat meer geld te verdienen, mits hij bereid is tot het plegen van een misdaad. „Ik wilde iemand portretteren uit de immense Indiase onderklasse, die uit zo’n vierhonderd miljoen mensen bestaat, maar dan zonder sentimentaliteit”, zo liet Adiga weten „Het boek geeft stem aan degenen die in de verhalen van onze tijd niet voorkomen: de armen.” In India is zijn boek een bestseller.

Juryvoorzitter Michael Portillo waardeerde in het boek vooral dat het belangrijke sociale kwesties behandelt en een ’onbekende, donkere’ kant van India onder de aandacht brengt: „een volkomen nieuw gebied”. Trouw-recensent Amal Chatterjee, die de zes genomineerde boeken afgelopen zaterdag in BOEKEN besprak, vond overigens dat er in India dit jaar wel betere Engelstalige romans zijn uitgekomen. Hij vermoedt dat Adiga ook gewonnen heeft omdat zijn boek het makkelijkst leesbaar is. „Het is niet slecht, maar ook een beetje licht. Goed voor in het vliegtuig.”

De meeste Engelse critici hadden evenmin verwacht dat Adiga de prijs zou winnen. De net in het Nederlands verschenen roman van Sebastian Barry ’De geheime schrift’ maakte volgens hen een betere kans. In de veertigjarige geschiedenis van de prijs is Aravind Adiga de derde debutant, Arundhati Roy (1970) en DBC Pierre (2003) gingen hem voor. De winnaar incasseert niet alleen 50.000 pond (zo'n 64.000 euro), maar is ook verzekerd van een groot verkoopsucces. Zo verkocht de onverwachte winnaar van vorig jaar, Anne Enright, van haar roman The Gathering (’De samenkomst’) 500.000 exemplaren.

(\N) Beeld
(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden