Mama Cash begeleidt vrouwen in geldzaken

Willy Jager (47), door een erfelijke huidafwijking in de WAO terechtgekomen, had een gouden idee: het leveren van souvenirsokken met ingebreid logo aan pretparken, dierentuinen en souvenirwinkels. Maar toen haar onderneming goed liep en ze een financiering wilde om te kunnen doorgroeien, werd ze overal weggestuurd.

Haar leeftijd, gebrek aan opleiding en het feit dat ze in de WAO zat, werden door geldschieters beschouwd als risicovolle factoren. Mede door een borgstelling van stichting Mama Cash wist ze uiteindelijk bij een traditionele bank toch de vereiste euro's bij elkaar te sprokkelen.

Zo'n borgstelling is een soort verzekering voor het geval de ondernemer zijn geld niet kan terugbetalen. Derden, in dit geval de stichting Mama Cash, staan garant voor een bepaald bedrag waardoor een bank eerder geneigd zal zijn de ondernemer geld te lenen. De onderneming van Willy Jager is een van de succesvolle voorbeelden van het in 1983 opgerichte vrouwenfinancieringsfonds dat als oorspronkelijke doelstelling heeft: het vergroten van de toegang tot financiële middelen voor startende vrouwelijke ondernemers (via het Garantiefonds).

Inmiddels is dat streven uitgebreid tot 'financiële onafhankelijkheid en toegang tot financiële middelen voor vrouwen wereldwijd'.

Deze brede missie heeft Mama Cash ondergebracht in het Zuidenfonds (derdewereldlanden), het Midden- en Oost-Europafonds, het Cultuurfonds, het Garantiefonds en De Erfdochters.

De stichting beheert het geld, stelt jaarlijks de budgetten vast en is werkgever van het personeel. De vier fondsen hebben ieder een eigen fondsmanager ondersteund door een adviesraad. Deze beoordelen de aanvragen. Criteria verschillen per fonds, worden regelmatig herzien en ook de fondsgrootte wisselt al naar gelang de behoefte.

Zo ging de afgelopen jaren een groot deel van de bestedingen naar het Zuidenfonds dat zorgt voor steun aan vrouwen uit achterstandsgroeperingen in derdewereldlanden.

Het Cultuurfonds, dat ernaar streeft om artistieke uitingen, ideeën en ervaringen van vrouwen zichtbaar te maken, verstrekt subsidies (tussen 250 en 2500 euro) aan met name Nederlandse kunstenaars. Bovendien reikt het fonds jaarlijks twee kunstprijzen uit.

Terwijl de bestedingen aan borgstellingen via het Garantiefonds teruglopen door het voor vrouwen verbeterde ondernemersklimaat, lijkt de aandacht voor een ander onderdeel van Mama Cash, De Erfdochters, juist weer toegenomen. Dit netwerk van vermogende vrouwen dat al meer dan vijftien jaar actief is, begeleidt vrouwen die veel geld geërfd hebben.

Een onderwerp dat de initiatiefneemster van Mama Cash, Marjan Sax, na aan het hart ligt omdat zij het vrouwenfinancieringsfonds oprichtte nadat zij zelf een miljoenenvermogen van haar ouders had geërfd.

De Erfdochters, waarbij vrouwen met een vermogen van minimaal 250.000 euro in de leeftijdsgroep van twintig tot tachtig jaar zijn aangesloten, voelen zich verwant aan Mama Cash vanwege een gedeeld ideaal van maatschappelijke verandering en maken gebruik van de faciliteiten van het kantoor. Inhoudelijk en financieel is deze groep echter onafhankelijk. Leden (lidmaatschap 125 euro) krijgen ondersteuning door het netwerk, cursussen, lezingen, informatie en advies. Niet zozeer financieel advies, want daarvoor wordt doorverwezen naar financiële deskundigen, die tegen gangbare betaling kunnen helpen.

Wel organiseert De Erfdochters eenmaal per jaar een basiscursus 'Financieel Beheer'. Hierin worden een aantal elementaire onderwerpen behandeld zoals persoonlijke financiële planning, belastingen, oudedagsvoorziening, beleggen op de beurs en ethisch beleggen, schenken en nalaten, en het ontwikkelen van een donatiestrategie.

De voornaamste bestaansreden voor de Erfdochters zijn echter de praat- en themagroepen waarbinnen vermogende dames met elkaar van gedachten kunnen wisselen over de voor- en nadelen van geldelijk bezit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden