'Mam, hier zijn boeven geweest, hè'

Vijf dagen na de drievoudige moord in café Inn en Out aan de Schiedamsesingel in Rotterdam is de buurt in shocktoestand.

Bij het hek met zwart zeil, waarachter rechercheurs ook gisteren minutieus sporenonderzoek verrichtten, is het een komen en gaan van buurtbewoners en vrienden van de slachtoffers. Bij het hek liggen bloemen, branden kaarsen, krabbelt een jongen op een voetbal het woordje 'waarom' en lezen passerende medewerkers van de reinigingsdienst Roteb brieven die onbekenden aan hek of bloemen hebben bevestigd.

'La vida es un carnaval maar nu even niet', heeft iemand op een kaartje geschreven voor een van de slachtoffers, de 26-jarige Naomi Verheul, enkele jaren terug kandidaatkoningin van het Antilliaanse zomercarnaval. Een ander schrijft: 'Hebben onze kinderen toekomst?' En: 'Wat een gebeurtenis om zo je leven te moeten beëindigen'.

De Schiedamsesingel en omgeving is weliswaar robuust, maar zeker niet crimineel. Chic en sjofel, modern en conservatief, autochtoon en allochtoon, iedereen schuifelt anoniem langs iedereen. Leerlingen van Het Landje, basisschool op het plein pal tegenover Inn en Out, spelen vrolijk en halen bij de duimdropcontainer, op twintig meter van dat café, gratis 'klein speelgoed'. Of ze mogen van moeders centen voor 'vijf duimen' een skateboard halen.

“Pokkenwereld, een pokkenwereld“, zegt de bewoner van de aangrenzende Kortenaerstraat. Hij wijst naar de moeder met een peuter van een jaar of vier op de herdenkingsplek. “Kijk, mensen snappen er geen moer van. Een wijffie met zo'n kind vraagt zich toch ook af wat dat hier worden moet.“ Een vrouw met een bosje witte rozen: “Vreselijk toch. Wat een rotmaatschappij. Mijn naam? Ik kijk wel uit zeg“. Een meisje van pakweg 6 jaar: “Mam, hier zijn boeven geweest hè?“ Moeder knikt en zwijgt.

Speculeren over het motief van de moord op eigenaar Alberto Jose Frances - Appie - en twee van zijn cafégasten doet niemand meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden