Maltese vistaart

Janny de Moor

Bakmateriaal: ingevette vlaaivorm, 26 cm

Vulling: 3 eetlepels olijfolie, 500 g Mahi-mahifilet, ontdooid bloem, peper, zout, 1 gesnipperde ui, 2 uitgeknepen tenen knoflook, 300 g romatomaten, gepeld, in stukjes, 250 g heel kleine roosjes bloemkool, 75 g wortels in plakjes, 4 eetlepels grofgesneden peterselie, 2 eetlepels grofgesneden munt, 2 eetlepels zwarte olijven, gehalveerd, 2 eetlepels gele rozijnen, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel kappers, zout. Deeg: 150 g tarwebloem, 150 g zelfrijzend bakmeel, 2 theelepels zout, 0,6 dl olijfolie, 1 ei, circa 0,75 dl sinaasappelsap. Bovenop: 1 losgeklopt ei. Apart erbij: muntblaadjes gedoopt in citroensap.

Alles wat smaakt komt op Malta in een korst, zo ook de Lampuki (Coryphaena hippurus – Goudmakreel), die er nog altijd wordt gevangen, net als in de Oudheid. De vissen houden zich graag op bij drijvend wrakhout, en daarom vlechten Maltezen vlotten van takken, waaromheen ze netten spannen. Een feestelijke oogst waar veel emigranten voor terugkomen en dan genieten van Torta tal-Lampuki.

Maar dat kan elders ook. Want Lampuki =Mahi mahi, Hawaïaans voor ’sterk-sterk’, dus populair bij sportvissers. Hij zwemt in de Middellandse Zee, in de Japanse en Indonesische Archipel, voor de kust van Centraal- en Zuid-Amerika en in de Rode Zee. Vooralsnog niet bedreigd, want hij plant zich prima voort.

* Twee eetlepels olie verhitten in een koekepan met anti-aanbakbodem. Drooggedepte vis gerold door bloem, peper en zout gaarbakken. Uit de pan nemen. Ui en knoflook glazig fruiten in 1 eetlepel olie. Hierbij tomaat en groenten toegedekt beetgaar stoven. Kruiderij tot en met zout toevoegen; laten afkoelen.

* Oven voorverwarmen op 200°C. Bloemsoorten en zout vermengen. Olie, ei en sap erdoor roeren. Snel een soepel deeg kneden; 2/3 uitrollen tot cirkel van 32 cm; de rest tot 28 cm. De vorm voeren met de grootste plak. Vis in stukjes erover verdelen, dan de groente. Andere plak erop, randen aandrukken. Gaatjes in de bovenkant uitsteken. Bestrijken met ei; 25 minuten op de onderste richel bakken. Hierbij de muntblaadjes en een glas chardonnay.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden