Maltese militairen beëindigen de actie van een groep migranten op een Turkse olietanker

Migranten komen in de haven van Malta de loopplank van de Turkse tanker Elhibu af.  Beeld AFP
Migranten komen in de haven van Malta de loopplank van de Turkse tanker Elhibu af.Beeld AFP

Maltese militairen hebben gisteren een einde gemaakt aan een actie van Afrikaanse migranten die de controle over een Turkse olietanker hadden overgenomen. De gewapende militairen voeren het schip naar de haven van Senglea, op Malta. Politie-auto’s stonden op de wal klaar. Vier migranten werden gearresteerd. De overige opvarenden zouden in bussen zijn vertrokken. “Een gevoelige operatie op volle zee”, noemde de Maltese premier Joseph Muscat de actie in een tweet.

Woensdag had de gezagvoerder gemeld dat de bemanning van het schip door een groepje migranten werd gedwongen om naar Malta te varen. De tanker, die van Turkije op weg was naar Libië, had 108 mensen – onder wie ook vrouwen en kinderen – uit zee opgepikt. Na de reddingsactie voer het Turkse schip verder richting Libië.

Piraten

Zodra de migranten doorkregen dat ze terug werden gebracht naar Afrika, nam een groepje de controle over en dwong de kapitein rechtsomkeert te maken, richting Europa. De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini liet meteen weten de havens dicht te houden. “Dit zijn geen schipbreukelingen maar piraten. Ze zullen Italië alleen door een telescoop kunnen zien.”

Op lage snelheid voer het schip richting Malta. Toen de tanker nog zo’n dertig mijl van de kust vandaan was, wist de marine van dat land contact te krijgen met de kapitein. Ze stuurde een helikopter en een militair patrouilleschip op de tanker af. De commando’s gingen aan boord en gaven de controle over het schip weer terug aan de bemanning.

Debat

Door het incident vlamt het debat over reddingsacties op zee op. De Italiaanse vicepremier Salvini noemt het ‘de eerste actie van piraterij door migranten’. De Duitse ngo Sea-Watch maakte in een verklaring bezwaar tegen die term. “We moeten op een menselijke manier naar deze 108 mensen kijken”, stelde voorzitter Johannes Bayer. Volgens hem hadden de migranten uit ‘zelfverdediging’ gehandeld om niet naar Libië te hoeven terugkeren. “De vreselijke omstandigheden in Libië zijn door veel mensenrechtenorganisaties en de VN gedocumenteerd. Het is bekend dat migranten en vluchtelingen worden opgesloten en dat ze worden blootgesteld aan marteling, seksueel geweld, slavernij en aan moord.”

Speciaal gezant van de VN-vluchtelingenorganisatie voor de centrale Middellandse Zee, Vincent Cochetel, zei via Twitter dat met voldoende reddingscapaciteit en duidelijkheid over ontschepingen aan beide kanten van de zee dit nooit was gebeurd.

Eerder liet de de EU weten te stoppen met reddingsmissies op de Middellandse Zee. Verschillende ngo’s zijn ook al met reddingsacties gestopt omdat ze geen haven kunnen vinden waar ze de opgepikte vluchtelingen en migranten naartoe kunnen brengen. De Italiaanse regering voert een ontmoedigingsbeleid voor dergelijke reddingsboten.

Lees ook:

Europese reddingsmissie voor vluchtelingen eindigt in onmin

De Europese Unie stopt met reddingsmissies voor migranten op de Middellandse Zee. De lidstaten hebben woensdag besloten dat de in 2015 begonnen Operatie Sophia niet meer met schepen zal varen in de wateren tussen Italië en Libië.

EU-marineschepen moeten migranten buiten Italië afzetten

Matteo Salvini eiste begin dit jaar dat Europese marineschepen geen migranten meer naar Italiaanse havens brengen. Met dat plan hoopt de Italiaanse minister van binnenlandse zaken te scoren bij zijn achterban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden