Holland against hate

Malievelddemonstratie: 'nu wordt het menens'

De protestmars tegen Donald Trump in Amsterdam 27 januari. Beeld anp
De protestmars tegen Donald Trump in Amsterdam 27 januari.Beeld anp

Het begon zaterdagavond in een overvolle trein op het trapje naar boven, met drie vrienden die over Trump spraken. We moeten iets dóen, zeiden ze tegen elkaar. Nog voordat ze uitstapten, maakten ze een Facebookpagina aan, 'Holland against Hate', met een oproep om te komen demonstreren bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

"Vijftig mensen, één megafoon, dachten we", zegt Wouter Booij, een van de drie. Het liep anders. Gisteravond hadden al ruim vierduizend mensen via Facebook aangekondigd te zullen komen, vanmiddag op het Malieveld - want bij de ambassade is geen plaats voor zoveel mensen. "Trumps optreden raakt heel veel mensen", zegt Booij.

Waarom een demonstratie? Tegen een democratisch gekozen president? Die nog maar net aan de macht is? In een land ver weg? Voor Booij en zijn vrienden is het geen vraag. "Deze man maakt onderscheid tussen eerste- en tweederangs burgers en daarmee tast hij het fundament van de democratie aan", zegt Booij. "Tegelijk geldt hij als leider van de vrije wereld. De hele westerse democratie staat dus onder druk. Nu zijn het moslims uit zeven landen. Wie komen er straks aan de beurt? We willen voorkomen dat we later moeten erkennen: tóen hadden we moeten opstaan."

Dat gevoel leeft breed, het zaterdagavondse plan groeit en groeit. Booij (28), in het dagelijks leven medewerker van de PvdA-fractie in de Haagse gemeenteraad, nam drie dagen vrij. Er is inmiddels een podium geregeld voor op het Malieveld, plus een geluidsinstallatie berekend op vierduizend mensen, betaald door vrienden en bekenden en trouwens ook onbekenden. Een Nijmeegse studente bijvoorbeeld betaalt uit eigen zak een bus voor de rit naar Den Haag en terug.

Er zal muziek gemaakt worden vanmiddag, er zullen politici spreken. Maar nee, dit is géén PvdA-initiatief, zegt Booij, het draait sowieso niet om politici. "En ook niet alleen om hoogopgeleide witte mensen zoals ik. De steun komt van alle kanten", zegt Booij. "Het is ook geen demonstratie tegen de PVV, maar tegen xenofobie. Waar Wilders wel een belangrijke ambassadeur van is."

Kritiek blijft niet uit, ook niet op de eigen Facebookpagina van de demonstratie. Waarom geen protest tegen al die landen die Israëlische staatsburgers weigeren? Waarom wordt er niet gesproken over racisme en over het Nederlandse vluchtelingenbeleid? En ook: wat is het nut van deze demonstratie anders dan dat die de deelnemers het gevoel geeft ontzettend te deugen?

Maar Booij denkt dat de steun die zijn initiatief krijgt, staat voor de stem van de 'stille meerderheid'. "Heel veel mensen hebben in de gaten: nu wordt het menens. Heel veel mensen zeggen: nu wil ik me niet meer stil houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden