'Malieveld kan niet verkocht worden'

DEN HAAG (ANP) – Willem van Oranje verhindert eventuele plannen van Staatsbosbeheer om het Malieveld en het Haagse Bos te verkopen. Dat heeft de gemeente Den Haag vrijdag laten weten.

In het regeerakkoord staat dat Staatsbosbeheer 15.000 hectare natuur moet verkopen om zeker 100 miljoen euro te besparen. De grond mag niet in de beschermde Ecologische Hoofdstructuur liggen. Daarom is de kans groot dat losse stukken openbaar natuurbezit in de verkoop moeten. Behalve het Malieveld en het Haagse Bos noemt Staatsbosbeheer ook voorbeelden als Spaarnwoude bij Haarlem en de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Utrecht.

Maar Willem van Oranje heeft in 1576 laten vastleggen dat beide stukken groen ,,nooit en te nimmer'' verkocht zouden mogen worden. De Staten van Holland wilden toentertijd het veld en het bos verkopen om schulden af te lossen die werden gemaakt in de strijd tegen de Spanjaarden. Maar de Haagse burgerij kwam tegen dit plan in opstand. Daarop tekende de Vader des Vaderlands de Akte van Redemptie, waarmee werd bezegeld dat beide stukken grond tot in eeuwigheid in het bezit van de staat zouden blijven. Deze akte is nog steeds van kracht en ligt in het rijksarchief.

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft al protest aangetekend tegen de plannen en spreekt van van ,,landroof’’. ,,Op dit moment heeft ons land al de minste natuur van alle EU-lidstaten’’, stelt Tweede Kamerlid Paul Jansen. Volgens Jansen kan door grondruil met andere natuurorganisaties en intensievere samenwerking met bijvoorbeeld Natuurmonumenten en provinciale landschappen ook flink worden bespaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden