Maleisisch hof spreekt Anwar vrij

KUALA LUMPUR - De voormalige Maleisische vice-premier Anwar Ibrahim is gisteren in een verrassende uitspraak van het hoogste gerechtshof van Maleisië vrijgesproken van sodomie. Zijn vrijlating werd pas in 2009 verwacht. Anwars veroordeling is steeds bekritiseerd als politiek gemotiveerd.

Anwar (57) belandde in 1999 achter de tralies voor corruptie en was begonnen aan een nieuwe straf van negen jaar op beschuldiging van homoseksueel gedrag. De vrijspraak kwam onverwacht. Vorig jaar werd het vonnis voor homoseksualiteit nog eens bevestigd door een hof van beroep.

Anwar had tot nu toe alle beroepszaken verloren en zou op z'n vroegst in 2009 vrijkomen. Het hoogste gerechtshof was de laatste beroepsmogelijkheid voor de charismatische politicus. Honderden aanhangers braken in gejuich uit toen de rechters hun uitspraak bekendmaakten.

Anwar, ongebroken maar gezeten in een rolstoel, zei direct na zijn vrijlating dat hij naar Duitsland gaat om zich aan een dubbele hernia te laten opereren. Hij zegt dat zijn ruggenwervel is beschadigd doordat de politie hem in 1999 had afgetuigd.

De Maleisische politiek was in rep en roer toen de autoritaire premier Mahathir Mohamad zijn populaire vice-premier in september 1998 aan de kant schoof. Anwar kreeg het met zijn mentor aan de stok over de aanpak van de economische crisis. Enkele weken na zijn politieke val werd Anwar ervan beschuldigd dat hij een seksuele relatie met de chauffeur van zijn familie zou hebben gehad. Het hof zei gisteren dat het de getuigenis van de chauffeur onvoldoende betrouwbaar vond om een veroordeling op te baseren. De processen tegen Anwar zijn breed bekritiseerd als politiek gemotiveerd.

In de eerste minuten na zijn vrijlating prees Anwar de huidige premier Abdullah Badawi, de opvolger van de vorig jaar afgetreden Mahatir, omdat die zich buiten de rechtsgang had gehouden. Anwar riep Badawi ook op om met hervormingen te komen. Hij zei geen grief te koesteren jegens Mahatir. ,,Laat hem lekker van zijn pensioen genieten'', zei hij. ,,Ik voel me gezuiverd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden