Maleisië: Onderzoek het geweld tegen moslims in Burma

legergeweld | Maleisië zoekt tijdens topoverleg de confrontatie met Burma over geweld tegen de Rohingya-minderheid.

Maleisië heeft het regionale samenwerkingsverband Asean opgeroepen om onderzoek te doen naar misdaden die het Burmese leger zou hebben begaan tegen de minderheid van Rohingya-moslims in Burma. De Maleisische minister van buitenlandse zaken, Anifah Aman, deed die oproep gisteren tijdens een Asean-overleg in de Burmese stad Rangoon.

Asean, waarvan tien landen in Zuidoost-Azië lid zijn, moet volgens Maleisië ook hulp aan de Rohingya gaan coördineren. "Wij geloven dat de situatie nu een regionale zorg is en dat we het samen moeten oplossen", zei Anifah.

Maleisië zocht hiermee de confrontatie met Burma, wat ongebruikelijk is omdat leden van Asean zich doorgaans niet mengen in elkaars interne aangelegenheden. Maar in het buitenland groeien de zorgen over het lot van de Burmese moslimminderheid. In het in meerderheid islamitische Maleisië wonen tienduizenden Rohingya die zijn gevlucht tijdens eerdere geweldsuitbarstingen in Burma.

De Burmese leider Aung San Suu Kyi had de Aseanlanden bijeengeroepen in Rangoon om uit te leggen wat er aan de hand is in de westelijke regio Rakhine, waar het leger de laatste tijd hard optrad tegen de Rohingya.

Het huidige geweld in Rakhine, langs de grens met Bangladesh, begon in de eerste helft van oktober, toen enkele grensposten werden aangevallen door militanten. Het leger sloeg daarop keihard terug.

De precieze omvang van het geweld valt lastig vast te stellen, omdat de Burmese overheid sinds het begin van de crisis geen journalisten of mensenrechtenactivisten toelaat in Rakhine. Maar volgens een rapport van Amnesty, dat gisteren werd gepubliceerd, vertellen getuigen hoe militairen dorpen plunderden en in brand staken, en hoe ze burgers verkrachtten en doodden. De soldaten zouden zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. Zo'n 27.000 Rohingya zijn de afgelopen twee maanden al gevlucht voor het geweld.

Burma wordt gedomineerd door boeddhistische Burmanen, die de meerderheid van de bevolking vormen, en kampt al decennia met etnische opstanden, vooral langs zijn grenzen. Veel boeddhistische Burmanen zien de islamitische Rohingya als Bengalen, die eigenlijk niet in hun land thuishoren.

Lange tijd was Burma een dictatuur waar het leger de dienst uitmaakte. Maar sinds afgelopen voorjaar is een burgerregering aan de macht, die wordt geleid door voormalig pro-democratie-activiste en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden