Maleisië heeft nu officieel de oudste premier ter wereld (92)

De nieuwe Maleisische premier Mahathir bin Mohamad (92) is niet alleen vanwege zijn leeftijd historisch te noemen. Beeld EPA
De nieuwe Maleisische premier Mahathir bin Mohamad (92) is niet alleen vanwege zijn leeftijd historisch te noemen.Beeld EPA

De 92-jarige Mahathir bin Mohamad is woensdag beëdigd als de nieuwe premier van Maleisië. Het Zuidoost-Aziatische land heeft daarmee de oudste gekozen leider te wereld.

Melanie Zierse

De overwinning van oppositieleider Mahathir is niet alleen vanwege zijn leeftijd historisch te noemen. Met zijn beëdiging verdrijft hij de Barisan Nasional-coalitie (BN), die al sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957 aan de macht is.

Gekleed in een traditioneel zwarte tuniek en sarong legde hij de eed af. Eerder op de dag was het nog onduidelijk of die plechtigheid wel door zou gaan. Najib Razak, de voormalig premier en een fel tegenstander van Mahathir, veroorzaakte twijfel door te stellen dat diens partij niet juist geregistreerd zou zijn. Volgens critici probeerde hij hiermee tijd te rekken om de koning ervan te overtuigen Mahathir niet als premier te kiezen. De Pakatan Harapan-coalitie van Mahathir behaalde 113 zetels, één zetel meer dan de 112 die nodig zijn om te regeren. BN behaalde 79 zetels.

Vechtlustig

Vertegenwoordigers van de koning ontkenden dat de benoeming was vertraagd. Ook Mahathir wuifde de geruchten weg. Als reactie op de vraag waarom hij zondagmiddag nog niet was beëdigd, zei hij: “Ik ben laat opgestaan, veel mensen zijn laat opgestaan”.

Mahathir is geen onbekende in de Maleisische politiek. Tussen 1981 en 2003 was hij al premier, toen nog als leider van BN. Hij staat bekend als vechtlustig, compromisloos en intolerant als het gaat om afwijkende meningen.

De oud-premier maakte een politieke comeback om het op te nemen tegen zijn voormalig protegé, de in opspraak geraakte Najib. Reden van de clash is diens betrokkenheid bij een schandaal, waarbij miljarden werd verduisterd uit het Maleisische staatsfonds. Als nieuwe leider belooft Mahathir overheidsinstellingen te hervormen en een einde te maken aan dat soort corruptie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden