Maleisië blijft vaag over lot vliegtuig

Omringende landen laken verwarrende informatie. China geeft satellietbeelden vrij.

"Alles in orde, goede nacht." Dat waren de laatste woorden die de luchtverkeersleiding hoorde van het Malaysia Airlines vliegtuig dat zaterdag verdween. Familieleden van de 239 passagiers hoorden dit pas gisteren tijdens een persconferentie. Tegenstrijdige verklaringen zaaiden afgelopen dagen twijfel over de leiding van het onderzoek, dat in handen is van Maleisië.

Dinsdag meldde het hoofd van de Maleisische luchtmacht, generaal Rodzali Daud, dat de militaire radar het vliegtuig had gesignaleerd op koers naar de Straat van Malakka. Hij ontkende later dat hij dit gezegd had, maar herhaalde gisteren dat de radar het vliegtuig mogelijk had opgepikt in het noorden van de zeestraat. India werd gevraagd te zoeken in de Andamanse Zee, ver ten noordwesten van de laatst gemelde positie van het vliegtuig.

Eerder deze week zei het hoofd van de Maleisische civiele luchtvaart, Azharuddin Abdul Rahman: "Er zijn dingen die ik kan vertellen en dingen die ik niet kan vertellen." Hij wekte hiermee de indruk dat de autoriteiten niet volledig transparant zijn over het onderzoek. Er werd ook verkeerde informatie verspreid over het tijdstip van de verdwijning, het aantal passagiers dat ontbrak en de omschrijving van twee Iraniërs met valse paspoorten.

Met name de Chinese regering is ontevreden met de informatieverschaffing. Twee derde van de passagiers zijn Chinese staatsburgers. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei tegen persbureau AP: "Er is te veel informatie en verwarring op het moment." Overigens meldden Chinese media gisteren dat hun overheid satellietbeelden had vrijgegeven waarop wrakstukken te zien zouden zijn.

De Maleisische minister van transport, Hishammuddin Hussein, ontkende gisteren dat Maleisië inconsistent was in de berichtgeving. "Er is geen verwarring, tenzij u die wilt zien", aldus Hishamuddin. De minister is de neef en mogelijke opvolger van de Maleisische premier.

Ondanks pogingen de ophef te sussen heeft Maleisië nog steeds geen onderzoek ingesteld dat de informatie van verschillende landen verzamelt. De autoriteiten sluiten tot op heden geen enkele oorzaak voor de verdwijning uit, waaronder technische problemen, een menselijke fout, sabotage of terrorisme.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden