Malcolm X de held van elke jonge Afro-Amerikaan

"Ik constateer dat juist de oppervlakkigste vormen van wat Amerikaanse cultuur heet, zoals het McDonaldisme en de sportverdwazing, het meest besmettelijk zijn. De ongebreidelde zucht naar meer thrills, betere seks, de makkelijke en snelle bevrediging van alle mogelijke lusten: die kan toch alleen maar leiden tot teleurstelling en onnoemelijke geestelijke leegte" , orakelt John Updike deze week in HP/De Tijd.

SHUCHEN TAN

Updike publiceerde vorige maand zijn zestiende roman over overspel, schuld en boete in de suburbs. Updike: "Cezanne schilderde steeds weer zijn appels, ik houd het bij voorstedelijke erotiek. Ik heb een diepgeworteld wantrouwen tegen spectaculaire boeken met spectaculaire personages."

Wel spectaculair is het levensverhaal van de radicale zwarte moslimleider Malcolm X. Ook al vertelt Rob Malasch in zijn stuk niet veel nieuws, het fenomeen X is interessant. Sinds regisseur Spike Lee een speelfilm over zijn leven maakte is er in de VS een ware Malcolmmania ontstaan. Zelfs presidentelect Clinton draagt een Malcolm-X pet tijdens het joggen. X die, in tegenstelling tot Martin Luther King, geweld predikte als enige oplossing tegen de blanke onderdrukking, is tegenwoordig de held van elke jonge Afro-Amerikaan. En een interview met smartlapkoning Jacques Herb - 'Manuela' en 'Een man mag niet huilen' - die onlangs zijn come back maakte als cultfiguur. Herb: "Misschien is het wel een gril, een rage. Dat hoor ik wel meer. Dat intellectuelen zo weer genoeg van je kunnen krijgen. Voorlopig geniet ik er nog maar van."

In Vrij Nederland eveneens aandacht voor geweld in de Amerikaanse samenleving. Rudie Kagie schrijft over het wapenbezit op Newyorkse scholen. "Het afgelopen jaar werden aan Newyorkse onderwijsinstellingen honderdertig pistolen en twaalfhonderd 'mensvriendelijke' wapens (dolken, messen, boksbeugels en ploertendoders) in beslag genomen . . . Gemiddeld wordt eenmaal per maand een leerling onder schooltijd doodgeschoten." Het is in New York al zo ver dat er op sommige scholen een 'nogunsinschoolweek' wordt gehouden, dit om de jeugd te laten wennen aan het idee om ook eens zonder pistool naar school te gaan. Verder in Vrij Nederland aandacht voor het opkomend rechts-extremisme in Duitsland. Hoe staat de politie er zelf tegenover? Steven de Vogel sprak een Duitse officier van justitie. "De rechts-extremisten van nu zijn vooral dom en amateuristisch. Ze hebben gewoon zin in geweld. Ik merk nooit dat er een ideologische gedachte achter zit. Het is gewoon in om onderkomens van asielzoekers in brand te steken "

Elsevier duikt nog eens in de affaire Propria Cures versus Leon de Winter. "Het incident met Propria Cures raakte mij eerst in het geheel niet" , weet De Winter te melden. "Het kwam pas dichterbij toen ik mijn moeder aan de telefoon had. Die was in paniek." De Winter werd vorige week op een vreemde manier afgebeeld in het studenteblad: hij lag, gekleed in smoking, in een open massagraf uit de Tweede Wereld Oorlog, nonchalant steunend met en eleboog op het been van een lijk naast hem. De PC-redactie had De Winters foto uitgeknipt uit een advertentie en deze in een historische opname geplakt. Gerhard Durlacher, Winters secondant in het gesprek: "Ik weet waar die foto gemaakt is, want er bestaan niet zoveel foto's van die kuil. Auschwitz had een ronde kuil. Dit was in Vilna, daar waren drie van dat soort rechthoekige kuilen" . Op de cover van Elsevier deze week Queen Elizabeth. Lia van Beekhoven beschrijft nog een keer haar 'annus horribilis'. 'Wordt Charles geen koning?' is op dit moment de brandende vraag. "Een officiele tafel-en-bed scheiding van de prins en prinses van Wales zou de zaak op de constitutionele spits kunnen drijven', voorspelt Van Beekhoven. Wij weten sinds gister hoe de zaken er voor staan.

De Groene Amsterdammer werpt zich deze week op de kroonprins van het CDA, Elco Brinkman. ,Wat zijn de tien grote uitdagingen van het Nederland van Brinkman?', vraagt Rene Zwaap zich af. Deze varieren van 'gebrek aan gemeenschapszin' tot 'eerherstel voor het gezag', maar op een punt vertonen ze een overeenkomst. Zwaap: "In negen van de tien gevallen worden ze door Brinkman zo tandeloos geformuleerd, dat niemand er warm of koud van wordt" . Verder in De Groene een gesprek met Johan van de Walle over de frustraties van Desi Bouterse. Van de Walle: "Bouterse is de verpersoonlijking van de achtergestelde neger" .

Hervormd Nederland komt met een coverstory over de meest gelezen rubriek uit de krant: de rouwadvertenties. Aan het woord is rouwadvertentieverzamelaar Vegter. Laat heer, voor wormen zich een gasbaan banen door mijn lijf, verlustigd in het verlate leven, mij eens nog zo'n goede goulash proeven als toen, in het kleine huis ginds op de kaai, met vlees zo murw en mals, zo kruidig als de eerste kus, zijn de beginstrofen van een van zijn favoriete advertenties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden