Malariaparasiet resistent tegen huidige medicijnen

PHNOM PENH (ANP) - Internationale wetenschappers zijn er in Cambodja achter gekomen dat de parasieten die daar malaria veroorzaken, resistent worden voor het meest effectieve medicijn tegen de aandoening. Volgens de BBC is het onduidelijk waarom Cambodja kennelijk een kweekvijver voor deze resistentie is.

ANP

Tot nu toe zorgde de werkzame stof artemisinine ervoor dat de dodelijke malariaparasiet binnen drie dagen uit het bloed was verdwenen. Twee verschillende onderzoeksteams zijn er bij nieuwe tests onafhankelijk van elkaar achtergekomen dat het nu vier tot vijf dagen duurt voordat de parasiet is verdwenen. Dit zijn de eerste signalen van weerstand van de parasiet.

Volgens onderzoekers zou volledige resistentie een wereldwijde ramp voor de volksgezondheid zijn. Al twee keer eerder zijn de parasieten in Zuidoost Azië resistent geworden voor het antimedicijn. Van daaruit werd de resistentie verspreid over de rest van de wereld. ,,Als het weer gebeurt en volledig resistente parasieten zich verspreiden van Azië tot Afrika, is dat rampzalig voor de beheersing van malaria, zeiden wetenschappers tegen de BBC.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden